terug naar overzicht

Toon is lampenist voor JOOST

Woensdag 17 november 2021 Toon is lampenist voor JOOST

In veel woongebouwen heeft JOOST één of meer lampenisten. Deze vrijwilligers zorgen voor goede en veilige verlichting in en om de woongebouwen. Zoals Toon Bekers (75) in appartementencomplex Stapelen.

“Ik doe dit werk voor het contact met de mensen”

Toon woont sinds 1992 in Stapelen en sinds 2001 in zijn appartement op de bovenste verdieping. Met een mooi uitzicht op het kasteel, de groene omgeving en de fraaie gezamenlijke tuin. Hoe lang is hij al lampenist? “Geen idee. Een jaar of vijftien? Achttien? Voor mij deden Gerard den Dries en Jan Rutten het samen. Gerard wilde stoppen en vroeg mij als vervanger. Ik dacht meteen: waarom niet, lijkt me wel leuk.” Verstand van elektro had Toon niet veel, maar hij was altijd cnc-operator en knutselt graag. “Dus technisch ben ik wel. En eerlijk gezegd is lampenist zijn ook niet moeilijk.”

Controleren van verlichting

Zijn belangrijkste taak is het controleren van de verlichting. In het begin klom Toon vaak zelf op een trap om kapotte lampen te vervangen. Dat is verleden tijd: “In de woongebouwen hangt alleen nog speciale energiezuinige verlichting, vaak met sensors om te voorkomen dat ze onnodig branden. Dat zijn dure spullen die we niet zomaar op voorraad hebben. Als ik nu een kapotte lamp zie, bel ik wijkbeheerder Frans de Voigt van JOOST en die lost het snel op.”

Groep actieve bewoners

Toon is niet alleen lampenist. Samen met andere actieve bewoners houdt hij het gebouw netjes en beheert hij de nieuwe Huiskamer. Het naambordje naast deze mooie gezamenlijke ruimte maakte hij zelf, met zijn graveermachientje. “We overleggen regelmatig met Frans. Als hij een idee goed vindt, zorgt hij voor spullen en kunnen we vlot aan de- slag. Zo hebben we bijvoorbeeld de centrale hal opnieuw geschilderd.”

Toon Bekers heeft vanaf zijn balkon een prachtig uitzicht op Stapelen. Het artikel gaat door onder de foto.

Goede sfeer

Veel klusjes doet Toon samen met medebewoner Gerard Verhoeven, huisschilder van beroep. Ze zijn bestuurslid van biljartclub De Stapelaars en zetten zich met anderen graag in voor een goede sfeer in het woongebouw. “Zoals ik al zei, het contact met de mensen is voor mij het belangrijkst.”

Ook lampenist worden?

JOOST zoekt nog lampenisten voor enkele woongebouwen Lijkt het u ook leuk om dit te doen? Neem dan contact op met JOOST via 088 008 14 00. Of spreek één van onze collega’s uit de wijkteams aan.

 

Dit artikel verscheen in ons huurdersmagazine JOOST, uitgave november 2021. Bekijk deze hieronder online.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties