terug naar overzicht

Uitreiking winnaars groenste bewoners van JOOST

Vrijdag 10 december 2021 Uitreiking winnaars groenste bewoners van JOOST

In de Week van de Duurzaamheid on oktober organiseerden wij de verkiezing: Wie is de Groenste bewoner van JOOST? Iemand die bewust met energie omgaat of iemand die juist groene vingers heeft. De winnaars zijn bekend! Dit zijn: Stef Kondics, Tineke van den Hoogen en Louise van Hoeven en Peter Lammers. Zij ontvingen uit handen van onze projectconsulent Duurzaamheid Mark Hamers een waardecheque.

Zorgvuldig omgaan met wereld om je heen

“Hoe je naar het leven kijkt, kun je op veel manieren invullen. Wij proberen zorgvuldig en bewust om te gaan met mensen, materialen en spullen die we in ons leven tegenkomen. Iets weggooien doen we zo min mogelijk.”

Aan het woord zijn Louise van Hoeven en Peter Lammers. Ze zijn sinds acht jaar een stel en wonen aan de Bremhoeven in Rosmalen. Ze zijn geen huurders van JOOST, maar verdienen toch de Groenste Bewoner-cheque van 100 euro, vindt de woonstichting. JOOST doet zijn best om woningen te verduurzamen en wil graag de huurders daarvoor enthousiast maken. Mooie verhalen en voorbeelden helpen daarbij, zoals het verhaal van Louise en Peter.

Lokaal inkopen

“We zoeken boodschappen met geen of weinig verpakking, doen inkopen lokaal en overbodige kleding brengen we naar de tweedehands winkel. Toen we gingen samenwonen, brachten we veel spullen naar de kringloop. Misschien wel iets te veel”, lacht Louise. Peter wijst naar het extra isolerend glas in de ramen, de zonnepanelen en de elektrische verwarming op de verdieping. “Die kunnen we per kamer afstemmen”, legt hij uit. “Het hele huis heeft ledverlichting en warm eten doen we ´s middags, als de zonnepanelen extra energie leveren voor de oven.”

Bloemenzaad

Bij de tuinrenovatie zijn alle materialen hergebruikt. Er groeit alleen groen dat jaren meegaat en de kruiden zijn in trek bij hommels, vinders, bijen en andere insecten. “Hier komen ook allerlei vogels, zelfs een Vlaamse gaai en een specht”, vertelt het stel. De onverwachte cheque van 100 euro is in gedachten al besteed: “Een tweede regenton en een zak bloemenzaad voor het stukje grond achter onze tuin. Ook fijn voor de wandelaars die hier voorbij komen.”

Bekijk ook onze andere winnaars Stef Kondics en Tineke van den Hoogen 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties