terug naar overzicht

Uitreiking winnaars groenste bewoners van JOOST

Vrijdag 10 december 2021 Uitreiking winnaars groenste bewoners van JOOST

In de Week van de Duurzaamheid on oktober organiseerden wij de verkiezing: Wie is de Groenste bewoner van JOOST? Iemand die bewust met energie omgaat of iemand die juist groene vingers heeft. De winnaars zijn bekend! Dit zijn: Stef Kondics, Tineke van den Hoogen en Louise van Hoeven en Peter Lammers. Zij ontvingen uit handen van onze projectconsulent Duurzaamheid Mark Hamers een waardecheque.

Tineke heeft lol in milieuvriendelijk leven

Milieuvriendelijk leven is voor Tineke van den Hoogen heel normaal. Toch kan ze de Groenste Bewoner-cheque van honderd euro prima gebruiken in haar woning aan het Hopveld in Heeswijk-Dinther. “Ik zal mijn zoon eens laten kijken naar energiezuinige ledverlichting.”

Tineke heeft geen wasdroger, diepvries en vaatwasser. Alleen een kleine koelkast zonder vriesvak. Eten dat over blijft, kan ze prima enkele dagen bewaren. “Voedsel weggooien doe ik nooit. Ik heb eerbied voor voedsel en water”, vertelt ze. En vervolgt: “We zijn eigenlijk een verwend volk, veel spullen vind ik onnodig, Tenminste, voor mijzelf in mijn situatie. Ik woon alleen, heb de tijd en gelegenheid om zo te leven en heb er lol in. Natuurlijk denkt een jong gezin daar anders over, heel begrijpelijk.”

Kraanwater

Voor schoonmaken gebruikt Tineke alleen vloeibare zeep met soms een klein scheutje azijn. Het douchewater vangt ze op voor het doorspoelen van het toilet. En bij warm water vangt ze de eerste liters, die nog koud zijn, op voor in de tuin. Natuurlijk staat daar een regenton. “Tuin sproeien met kraanwater is zo zonde. Het maken van schoon kraanwater kost veel geld en energie, daar moeten we zuinig mee zijn.”

Oven open

Toen zij aan het Hopveld kwam wonen, kocht ze direct graszaad voor een gazon en wat plantjes. “Veel mensen denken dat verharding minder onderhoud nodig heeft, maar dat klopt niet altijd.  Onkruid tussen de stenen weghalen is ook een vervelend werkje”, weet ze inmiddels. Tineke sluit af met nog een tip: “Laat de oven na gebruik open staan, dan gebruik je die restwarmte in huis.”

Bekijk ook onze andere winnaars Louise van Hoeven & Peter Lammers en Stef Kondics

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties