terug naar overzicht

Van ‘Voor de huurders’ naar ‘Met de huurders’

Donderdag 22 november 2018 Van ‘Voor de huurders’ naar ‘Met de huurders’

Op 21 november organiseerden wij onze jaarlijkse bijeenkomst voor onze samenwerkingspartners, waaronder onze bewonerscommissies, zorgpartners en gemeente. Het thema dit jaar was Huurdersparticipatie. We zien namelijk steeds meer de beweging: van ‘Voor de huurders’ naar ‘Met de huurders’.

We verwachten dat huurders ook zelf initiatieven nemen
We pakken niet meer alles zelf op, maar verwachten ook dat huurders zelf initiatieven nemen. En dat huurders dat ook prima kunnen, bewijzen wel de vele mooie projecten die deze avond voorbij kwamen.

Tips hoe je samen met huurders tot mooie initiatieven komt
We waren dit jaar te gast in Liempde. Kitty Hesen van Kilimajaro Wonen vertelde bij ’t Struifhuis een inspirerend verhaal over hoe je samen met huurders tot mooie initiatieven komt. Haar belangrijkste tips: “Vergader zo weinig mogelijk en begin gewoon, nodig mensen persoonlijk uit, bedenk vooraf vooral geen plan, vraag in eerste instantie nog geen subsidie aan (‘dat kost veel energie en kan op een later moment alsnog’), laat bewoners meedenken en geef ze vooral aandacht en vertrouwen.”

Inspirerende voorbeelden van huurdersparticipatie
Een fantastisch mooi voorbeeld van een bewonersinitiatief is natuurlijk D’n Liempdsen Herd. Tossy de Man, voorzitter van SPPILL, vertelde hoe zij het in Liempde voor elkaar kregen om D’n Liempdsen Herd met vrijwilligers te realiseren. Een gigantische klus met een mooi eindresultaat.
Andere mooie voorbeeldprojecten die deze avond werden gepresenteerd waren de Huiskamer op Hoogheem, ontmoeting en activiteiten in Elisabethsdael, de gezamenlijke voortuinen bij Ronduutje en Stenen Kamer, de aanleg van de jeu de boulesbaan bij het Schoolpad in Liempde en onze vaste groep vrijwilligers die ons enorm veel werk uit handen neemt.

Enthousiaste verhalen en mooie discussies
Huurders die zelf als vrijwilliger bij één van deze vele projecten zijn betrokken, vertelden enthousiast over hun project. Vervolgens gingen we hierover met de aanwezigen in kleine groepen in discussie. Over onze rol bij deze projecten. En de verantwoordelijkheid van bewoners. Als woningcorporatie moeten we namelijk steeds meer loslaten. Maar we blijven uiteraard wel maatwerk leveren, geven kaders en faciliteren.

Ontmoeten blijft een belangrijk thema
Uit de verschillende brainstormsessies komt vooral terug dat we moeten blijven investeren in ‘ontmoeten’. Dat is en blijft een belangrijk thema. Dus hierin gaan we zeker nog meer faciliteren. Daarmee zorg je voor een leefbare buurt. Want als bewoners elkaar kennen, durven ze elkaar ook aan te spreken. Ook wij als woningcorporatie moeten deel uitmaken van die leefbare buurt. We moeten zichtbaar zijn, zodat mensen ons ook weten te vinden bij vragen. Dan kunnen we indien nodig ook bemiddelen. Of de samenwerking zoeken met andere partners, zoals ContourdeTwern. Daarnaast blijven we op zoek naar kartrekkers die zelf met initiatieven komen. En daarmee dus hun eigen talenten kunnen benutten. Onze rol is vervolgens om die talenten te faciliteren. Bijvoorbeeld bij de oprichting van een bewonerscommissie, of met het zoeken naar een geschikte ruimte of het helpen bij een gezamenlijk tuinontwerp. Maar daarna is het belangrijk dat bewoners deze initiatieven zelf verder gaan oppakken. Uit de brainstormsessies blijkt ook dat het succes van een initiatief vooral afhangt van de inzet van een enthousiaste groep vrijwilligers. Die vrijwilligers verwachten van St. Joseph vooral waardering. En die waardering krijgen ze ook van ons. Zo nodigen we de groep lampenisten elk jaar uit voor een gezamenlijk uitstapje. Dat wordt door deze groep bewoners zeer op prijs gesteld.

Op het einde van de avond werd door Bcatched de output van de brainstormsessies via een illustratie treffend in beeld gebracht.

Bekijk hieronder een korte video- en foto-impressie van de avond

Heeft u zelf een mooi initiatief?
Vertel het ons! We kijken dan samen wat u zelf kunt doen en hoe we u hierbij kunnen helpen.

LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-10
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-32
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-50
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-15
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-43
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-51
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-53
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-63
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-116
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-57
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-69
LR_renders_fotografie_st-joseph21nov2018-129

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties