terug naar overzicht

Van woning ruilen? Dat kan!

Dinsdag 29 oktober 2019

Er zijn televisieprogramma’s waarin gezinnen voor een week van huis en haard ruilen. In Berlicum gebeurde dat ook, maar dan voor altijd. Daar verhuisde Martha Rijkers (75) naar het appartement van Omar en Fadila Harmachi-Ziani aan De Wever. Zij trokken op hun beurt met hun twee kinderen Ishaaq (5) en Hajar (3) in de eengezinswoning van Martha aan het Rietveld.

_MG_0412
Berlicum_woningruil_fam_Ziani-4

Fotobijschrift: Op de bovenste foto Martha Rijkers met haar dochter Anita in haar nieuwe appartement. Onder de kinderen Ishaaq en Hajar Harmachi-Ziani in hun nieuwe eengezinswoning.

Jouw huis, mijn huis
Aan de nieuwe eettafel van Fadila in de ‘oude’ woonkamer van Martha blikken ze samen terug op een drukke periode van zoeken, regelen, verhuizen en verbouwen. Martha’s dochter Anita is er ook bij. Zij groeide ruim veertig jaar geleden op in de woning die nu het thuis van Fadila’s gezin is.

Briefjes
Aanleiding om haar eengezinswoning achter te laten, was voor Martha de wens om kleiner te wonen. “Ik ben alleenstaand, dit huis werd te groot voor me. En dan die tuin… Die moet je toch bijhouden hè?” Fadila en Omar wilden juist meer woonruimte. “Ons appartement was te klein en niet geschikt voor een gezin met twee kleine kinderen.”
De zoektocht van Fadila startte een jaar of drie geleden. Van de woonstichting hoorde ze dat ‘woningruil’ sneller resultaat kon opleveren dan wachten tot er ergens een woning vrijkwam. “Je moet wel zelf iemand zoeken die van woning wil ruilen.” Ze begon briefjes op te hangen in Berlicumse supermarkten en schreef zich in op een woningruil-website.

Gouden tip
Twee jaar later was het raak. Niet via de briefjes of die website, maar via JOOST. Toevallig had dorpsgenote Martha daar net aangekaart dat ze graag vaan haar eengezinswoning naar een appartement wilde verhuizen. “Wel in Berlicum, want ik wilde in het dorp blijven.” Ze verwachtte niet dat ze daar snel wat over zou horen. Maar niets was minder waar. Binnen enkele weken liet JOOST haar weten dat er een gezin was dat een eengezinswoning zocht. Dat bleek dé gouden tip. Martha en Fadila namen contact met elkaar op, regelden een bezichtiging bij elkaar en maakten onderling goede afspraken over de ruil. Die was daarna snel een feit.
“De ruimte die we nu hebben, is zó fijn met de kinderen”, verzucht Fadila. Martha is ondertussen erg gelukkig met het appartement. “Alles is er gelijkvloers, de winkels zijn dichtbij. Dat is op mijn leeftijd veel waard. Nee, ik had er geen moeite mee om mijn oude woning achter te laten.”

Naam op de vloer
Fadila laat Martha trots zien hoe zij en Omar het huis na de ruil zelf hebben verbouwd. “Ik herken het niet meer terug”, zegt Martha bewonderend. Fadila weet te vertellen dat het huis nog wel degelijk een aandenken uit het verleden bevat. “Op zolder is de naam ‘Anita’ op de vloer Omar en Fadila Harmachi-Ziani verhuisden met hun twee jonge kinderen naar de eengezinswoning van Martha Rijkers geschreven”, vertelt ze. Martha’s dochter Anita
knikt lachend. “Ik speelde daar vroeger vaak met vriendinnetjes, dus dat kan kloppen.” Met de geslaagde woningruil is voor beiden een nieuw begin aangebroken – mét ruimte voor veel nieuwe herinneringen…

Ook van woning ruilen? Dat kan!
Huurt u een woning van JOOST? Kijk hier voor alle spelregels en tips over hoe u een ruilkandidaat kunt vinden.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in ons huurdersmagazine. Bekijk hier de online versie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties