Veelgestelde vragen over huurverlaging

Vanwege corona zijn veel mensen in financiële problemen gekomen. Daarom heeft de overheid besloten om voor 2021 geen jaarlijkse huurverhoging door te voeren. Een kleine groep huurders ontvangt dit jaar zelfs een huurverlaging.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen rondom de huurverlaging.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met één van onze collega’s via 088 008 14 00.

Huurverhoging
Er zijn huurders die eenmalig een huurverlaging krijgen. Waarom krijg ik geen huurverlaging?
Alleen huishoudens met een lager inkomen en een relatief hoge huur komen in 2021 aanmerking voor een eenmalige huurverlaging. Dit is vastgelegd in de Wet Eenmalige Huurverlaging Huurders met een Lager Inkomen. Deze wet geldt alleen voor sociale huurwoningen. In onderstaand schema kunt u zien wie een eenmalige huurverlaging krijgt. Huurders die hiervoor in aanmerking komen, hoeven hiervoor zelf geen actie te ondernemen. Zij ontvangen van ons in maart persoonlijk bericht.

Heeft u geen brief ontvangen en denkt u wel in aanmerking te komen voor huurverlaging?

Wij baseren ons op inkomensgegevens over 2019 die wij van de Belastingdienst hebben ontvangen. Het kan zijn dat de Belastingdienst niet over de juiste gegevens beschikt. Of dat uw inkomen is gedaald. In beide gevallen komt u wellicht alsnog in aanmerking voor huurverlaging. Met behulp van bovenstaand schema kunt u dit zelf beoordelen. Als u denkt voor huurverlaging in aanmerking te komen, dan kunt hiervoor zelf een verzoek bij ons indienen. Hoe kan ik een verzoek tot huurverlaging aanvragen?
Hoe kan ik een verzoek tot huurverlaging aanvragen?
Om te kunnen bepalen of u voor huurverlaging in aanmerking komt, hebben wij uw inkomensgegevens ontvangen van de Belastingdienst. Het kan zijn dat de Belastingdienst niet over de juiste gegevens beschikt. Of dat uw inkomen is gedaald. In beide gevallen komt u wellicht alsnog in aanmerking voor huurverlaging. Met behulp van onderstaand schema kunt u dit zelf beoordelen. Als u denkt voor huurverlaging in aanmerking te komen, dan kunt hiervoor zelf een verzoek bij ons indienen. Bij de bepaling van uw inkomen moet u uitgaan van uw inkomsten in de afgelopen zes maanden. Deze moet u vervolgens maal twee doen. Wanneer u een verzoek tot huurverlaging wilt indienen, hebben wij de volgende gegevens van u nodig:
  • Een brief met daarin het verzoek tot huurverlaging. U kunt hiervoor de voorbeeldbrief van JOOST gebruiken.
  • Heeft u een (vast) dienstverband of een uitkering? Dan dient u salarisstroken en/of uitkeringsspecificaties over de afgelopen 6 maanden in te sturen. Let op: dit geldt voor alle bewoners, behalve inwonende kinderen tot 27 jaar.
  • Bent u werkzaam als zzp’er? Dan hebben wij een verklaring van de boekhouder nodig, met daarin uw inkomen van de afgelopen 6 maanden. Dit moet worden onderbouwd met beschikbare documenten zoals recente BTW-aangiften.
  • Ook dient u een zelf opgestelde verklaring in te dienen over de actuele samenstelling van uw huishouden op de datum van het verzoek. Dit formulier vindt in de bijlage bij de voorbeeldbrief. Hierin vermeldt u de volgende informatie: - totaal aantal personen; - aantal inwonende kinderen; - leeftijden van die kinderen.
U kunt een verzoek tot huurverlaging indienen via de post. Maar ook heel eenvoudig indienen via het formulier hieronder.  Indienen kan tot uiterlijk 31 december 2021. Zodra wij alle informatie hebben ontvangen, ontvangt u van ons binnen drie weken een reactie of u voor huurverlaging in aanmerking komt. [contact-form-7 id="14422" title="Aanvraag huurverlaging"]
Ik heb vanwege corona minder inkomen en nu moeite om de huur te betalen. Wat kan ik doen?
Wanneer uw inkomsten als gevolg van de coronacrisis tijdelijk zijn gedaald of nog gaan dalen - en u verwacht hierdoor in betalingsproblemen te komen - neem dan contact met ons op. Samen kijken we dan eerst of u gebruik kunt maken van de regelingen van de Rijksoverheid die uw inkomen tijdelijk kunnen aanvullen. Het kabinet heeft hiervoor extra maatregelen genomen, naast de gebruikelijke regelingen zoals bijstand en diverse toeslagen. Dat geldt ook als u ZZP’er bent of zelfstandig ondernemer. Kijk ook op de website van de overheid voor een overzicht van alle maatregelen. Is dat niet voldoende? Dan kijken we samen met u hoe we u door deze moeilijke periode kunnen helpen. Dit is maatwerk.

Komt u misschien toch in aanmerking voor huurverlaging?

Heeft u tenminste de afgelopen zes maanden minder inkomen gehad? Dan komt u wellicht in aanmerking voor huurverlaging. Met behulp van onderstaand schema kunt u dit zelf beoordelen. Als u denkt voor huurverlaging in aanmerking te komen, dan kunt hiervoor zelf een verzoek bij ons indienen. Bij de bepaling van uw inkomen moet u uitgaan van uw inkomsten in de afgelopen zes maanden. Deze moet u vervolgens maal twee doen. Lees hier hoe u een verzoek tot huurverlaging kunt aanvragen.