terug naar overzicht

Verduurzaming in de versnelling

Woensdag 2 maart 2022

JOOST gaat het isoleren en verduurzamen van woningen een extra duwtje geven. Reden: de gestegen gasprijzen. Bij het verduurzamen zetten we in op isolatie en slimme ventilatie. Allemaal om huurders minder gas te laten verbruiken. Zo stijgen de woonlasten minder hard en werkt JOOST tegelijkertijd aan duurzaamheid.

Uitbreiden met extra projectteam

“Het zijn flink wat werkzaamheden die we voor ogen hebben”, zegt Joost Huijbregts, manager Vastgoed. “Daarom werven we nu mensen voor een extra projectteam.” Dit team moet samen met de JOOST-collega’s en bouwbedrijven veel woningen gaan isoleren. Daar hoort ook het verbeteren van ventilatiesystemen bij. “Want ventileren is in een goed geïsoleerd huis erg belangrijk”, aldus Joost. “Ook hier zoeken we naar energiezuinige oplossingen.”

De tekst loopt door onder de foto.

Bestaande woningen

Joost benadrukt dat de verduurzaming zich richt op bestaande woningen. “Onze nieuwbouwwoningen zijn al goed geïsoleerd. Ook energiezuinige installaties zitten er standaard in.” Bij de renovatie van de Herculesstraat en Burgemeester Molenaarhoeven in Rosmalen hebben de gerenoveerde woningen zelfs een ventilatiewarmtepomp gekregen. “Die gebruikt de warmte uit de afgezogen ventilatielucht om de woning te verwarmen. Heel energiezuinig dus.”

Proef met energiezuinige installaties

De bestaande woningen krijgen niet alleen isolatie- en ventilatie. “We kijken ook naar het plaatsen van zonnepanelen”, vertelt Linda Tuijt, adviseur Duurzaamheid bij JOOST. “Verder starten we in de loop van 2022 met een proef met energiezuinige hybride installaties. Die werken deels op gas en deels op elektriciteit. Zo gaan we bij vijftien woningen de oude cv-ketel vervangen door zo’n hybride systeem. Hierbij werkt de cv-ketel samen met een warmtepomp. Dat moet stookkosten gaan schelen. Alleen op hele koude dagen zal deze ketel dan gas verbruiken voor verwarming.” De proef duurt minstens een hele winter lang. “In die periode volgen we de werking van de systemen op de voet. Dat doen we samen met de bewoners die we daarbij begeleiden. Dan gaan we na: is het echt comfortabel in huis? Zie je op je energierekening inderdaad dat je minder gasverbruik hebt?” Binnenkort benadert JOOST de huishoudens die voor deze proef in aanmerking komen.

Verduurzaming woongebouwen

En wat gebeurt er met de verduurzaming van woongebouwen? Joost: “Complete flats isoleren, is een ingrijpende operatie met heel veel voorbereidingstijd. We kunnen hierin niet eenvoudig versnellen. Maar we verduurzamen wel waar het al kan.”

Energiekosten besparen

Linda legt uit dat JOOST alle algemene ruimtes in deze gebouwen gaat voorzien van energiezuinige ledverlichting. “Dat levert al een grote besparing in de servicekosten op. Ook beginnen we binnenkort met dakinspecties. Dan kijken we of de daken van de gebouwen geschikt zijn voor zonnepanelen of voor een groendak. Een groendak zorgt voor waterberging en minder hitte in de woningen in de zomer.” Volgend jaar stelt JOOST dan per gebouw een plan op met maatregelen. Zo komt ook hier de verduurzaming stevig op stoom.

Energie Bespaar Tips!

Er zijn talrijke manieren om energiezuinig te wonen. Dit kunt u doen zonder dat het geld kost:
• Sta maximaal vijf minuten onder de douche of douche kouder.
• Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
• Zet de wasmachine of wasdroger alleen aan als de trommel vol is.
• Zoek uit welke apparaten vaak op stand-by staan. Die verbruiken dan nog steeds stroom. Beter zet u ze volledig uit als u ze niet gebruikt.
Meer bespaartips vindt u op www.milieucentraal.nl/energie-besparen.

Van start met duurzaamheidscoaches

Binnenkort gaan ook de duurzaamheidscoaches van JOOST op pad. Zij komen bij huurders thuis om ze tips te geven. Dit lag tot nu toe stil vanwege de coronamaatregelen. Zodra het weer veilig kan, laat JOOST dat weten. De duurzaamheidscoaches staan dan graag voor u klaar.

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine maart 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

  • Jose schreef

    Is het mogelijk om in burgermeester van erpstraat 13 zonnepanelen te krijgen juist omdat oude en slechte woning gaat
    Dit zijn koude huizen zou eens echt iets aan moeten gebeuren groet

    • Woonstichting JOOST schreef

      Beste Jose, zou je hierover een mail willen sturen naar klantenservice@wonenbijjoost.nl met je volledige contactgegevens? Dan kan mijn collega hier direct op antwoorden. Groet, Ineke