terug naar overzicht

We spelen in op de woonwensen van senioren

Dinsdag 26 mei 2020

Bij JOOST hebben we diverse initiatieven genomen om de doorstroming te bevorderen en slaagkansen te vergroten. Daar gaan we ook in 2020 mee door. Om meer én sneller resultaat te boeken, bewandelen we ook nieuwe wegen. Zo willen we een grotere variatie aan woonoplossingen bieden, van nieuwbouwwoningen tot tijdelijke woningen, gesplitste woningen en nieuwe woonzorgconcepten. We gaan voor een breed inzetbaar en betaalbaar woonaanbod. Indien nodig verzorgen we woonoplossingen op maat.

Seniorenconsulenten Wineke Bot (links op de foto) en Caroline Zeinstra vertellen in ons Jaarverslag hoe we de doorstroming op gang brengen: “We spelen in op de woonwensen van senioren”.

JOOST_Wineke_4762
JOOST_Caroline_2939

Een verhuizing is een grote stap

“De vraag naar eengezinswoningen is groot. En er komen minder woningen beschikbaar dan we zouden wensen. Eén van de oorzaken: senioren die langer zelfstandig blijven wonen. En vaak in de woning waar ze vroeger met hun hele gezin woonden. Om de doorstroming te bevorderen, hebben we De 65plus-verhuisregeling. Hierbij bieden we senioren de mogelijkheid om te verhuizen van een eengezinswoning naar een kleinere, gelijkvloerse woning. Soms vragen ze daar zelf al om. Soms geven we het als optie mee bij gesprekken. Hierbij verplichten we huurders niets. We beseffen heel goed dat het voor velen een grote stap is om te verhuizen. Zeker voor degenen die al tientallen jaren in hun woning wonen. Hun kinderen zijn er opgegroeid, de buurt is vertrouwd, ze deelden er lief en leed. Het is altijd aan de huurder zelf om voor verhuizing te kiezen.”

We willen het onze huurders zo gemakkelijk mogelijk maken

“Staan ze er open voor, dan leggen we ze graag uit welke mogelijkheden ze hebben. Dat doen we persoonlijk, hier op kantoor of bij de mensen thuis. Je merkt dan dat veel mensen erg onzeker zijn over waar ze heen kunnen. Die koudwatervrees halen we met een prettig gesprek en goede voorlichting zoveel mogelijk weg. Ook stimuleren we ze om vooral eens naar een kijkdag te gaan. Dan kunnen ze zo’n seniorenappartement vrijblijvend en met eigen ogen zien. Verder leggen we ook uit dat hun vertrouwde huurprijs niet plots vele malen hoger wordt in een nieuwe woning. Daar hebben we bij JOOST voorzieningen voor getroffen. Wat we ook aanbieden: een verhuiscoach. Die regelt bij een eventuele verhuizing de administratie, zoals het omzetten van abonnementen en het doorgeven van de meterstanden. We willen het mensen zo gemakkelijk mogelijk maken om die stap naar ‘kleiner wonen’ te zetten. Daar zijn we met het oog op de doorstroming blij mee. Maar het blijft aan de huurders om te beslissen óf ze gaan.”

Wat zijn uw woonwensen?

“Juist omdat ouderen langer zelfstandig blijven wonen en verhuizen niet voor iedereen de juiste oplossing is, willen we ook weten wat nou precies hun woonwensen zijn. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om woningaanpassingen. We gaan die behoefte dit jaar onderzoeken onder een groep 75-plussers. Het is puur een inventarisatie, maar wel een waardevolle. We krijgen er de woonwensen van senioren mee in beeld en kunnen daar vervolgens beleid op maken.”

Benieuwd wat wij in 2019 nog meer hebben gedaan?

Lees hier ons jaarverslag 2019: ‘Als een goede buurman, Thuis in de Meierij’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties