terug naar overzicht

William Steegs: een vrijwilliger uit duizenden

Dinsdag 9 juli 2019 William Steegs: een vrijwilliger uit duizenden

De ouderenzorg in Rosmalen en Den Bosch kan dagelijks op hem rekenen: William Steegs (58) uit Rosmalen, een vrijwilliger uit duizenden. Soms laat zijn gezondheid hem een beetje in de steek. Maar dankzij een fikse dosis doorzettingsvermogen staat hij nagenoeg altijd paraat. En dat komt neer op dertig uur vrijwilligerswerk per week.

Jaren geleden kwam William als rasechte Limburger naar Rosmalen. “Verhuizen zit me in het bloed”, vertelt hij. “Vooral in mijn jonge jaren. Nu ben ik wat honkvaster hoor.” Hij is alleenstaand en woont sinds 2009 in het Luykershofke. In deze straat verhuisde hij afgelopen mei nog van een bovenwoning naar een benedenwoning, een paar deuren verderop. “Ik heb chronisch last van ‘etalage-benen’, een vaatziekte”, legt hij uit. “Traplopen gaat eigenlijk niet meer. Eind vorig jaar kwam daar nog een herseninfarct bij. Hoewel ik daar niets aan overhield en weer ben opgekrabbeld, was deze gelijkvloerse woning erg welkom. Ik ben heel blij dat de woonstichting dit snel voor me heeft kunnen regelen.”

Dertig uur
In zijn nieuwe huiskamer staan ook nieuwe meubels. “Lang voor gespaard en zelf in elkaar gezet”, knikt William. “Het leek wel technisch Lego met die tekeningen.” En laat dat nou net één van zijn grote hobby’s zijn. “Lego-bouwpakketten zijn voor ’s avonds, want overdag heb ik geen tijd. Ik ben van maandag tot en met vrijdag in de huiskamers van Steunpunt Meeuwenhof, Badeloch en de Annenborch te vinden. Allemaal centra voor ouderen, hier in Rosmalen en Den Bosch. Daar doe ik spelletjes met mensen, maak een babbeltje of lunch met ze. Ik hoop altijd dat ze na afloop zeggen ‘ik heb een leuke dag gehad’.”

Zorgdragen voor anderen
Zijn betrokkenheid bij en zorg voor anderen komt voort uit het vroege verlies van zijn ouders, denkt William. “Ik was veertien toen mijn vader stierf. Ook mijn moeder overleed op veel te jonge leeftijd. Het waren zware jaren, ook voor mijn zusjes. Ergens hebben die gebeurtenissen ervoor gezorgd dat ik nu graag zorgdraag voor anderen.”

Spanje
Gelukkig denkt hij ook aan zichzelf. Eén, soms twee keer per jaar gaat hij op vakantie. “Met de bus naar Spanje, lekker genieten van de zon. Sommige mensen zeggen weleens: ‘Vind je dat niet saai, zo alleen?’ Maar nee, ik kom genoeg mensen tegen daar. Ik knoop vlot een praatje aan als ik er mijn boodschappen doe. Dat vind ik meteen ook genoeg. Op zo’n vakantie wil ik me vooral opladen voor mijn drukke leven hier.”

Vrijwilligerswerk
En van dat leven in Brabant krijgt hij voorlopig geen genoeg. “Mijn nieuwe huisje is klaar en over mijn gezondheid heb ik momenteel weinig te klagen. Dus ik kan me weer helemaal op mijn vrijwilligerswerk richten.” Sterker nog, binnenkort pakt hij er nog wat extra uurtjes bij, op de zaterdagochtenden. “Of ik me ooit verveel? Nóóit.”

Dit interview was ook te lezen in ons huurdersmagazine JOOST.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties