terug naar overzicht

Zó huur je voor het eerst huis

Woensdag 30 september 2020

Op jezelf gaan wonen, vraagt een beetje voorbereiding. Speciaal voor starters die voor het eerst een huis gaan huren of kopen is er een nieuwe website ontwikkeld: www.startenopdewoningmarkt.nl met veel tips. Ook in de Landelijke week van de Starter (van 28 september tot en met 4 oktober) is er veel aandacht voor tips. En onze woonmakelaar Agim van der Linde helpt je alvast graag op weg.

JOOST_Agim_2969

#1 Vanaf welke leeftijd mag je je inschrijven voor een huurwoning?

Agim: “Vanaf je achttiende verjaardag. Dat doe je op de website www.woonserviceregionaal.nl. Dit kost tien euro. Zodra je bent ingeschreven, kun je reageren op de advertenties op deze website. Daar staan alle vrijkomende woningen van JOOST overzichtelijk bij elkaar.  Je inschrijving moet je elk jaar verlengen.  Zo bouw je inschrijftijd op. Je ontvangt vanzelf een berichtje als de verlengingsdatum in zicht komt.”

#2 Moet ik al in één van de JOOST-‘gemeenten’ wonen om ook zelf van JOOST te huren?

“Nee, het maakt niet uit waar je vandaan komt.”

#2 Hoe belangrijk is die inschrijftijd?

“Best belangrijk. Er reageren vaak veel mensen op dezelfde advertentie. Degene met de langste inschrijftijd mag dan als eerste beslissen of hij de woning neemt of niet.”

# 3 Als starter heb ik nauwelijks inschrijftijd. Moet ik dan heel lang wachten?

“Niet altijd. Want dertig procent van onze woningen bieden we via een loting aan. Bij lotingen doet jouw inschrijftijd er niet toe. Zo proberen we de gemiddelde wachttijd in te korten.”

# 4 Moet ik een baan hebben om bij JOOST te huren?

“Nee. Wel moet je een inkomen hebben. Dat kan ook een uitkering zijn. Om te controleren of je straks je huur kan betalen, vragen we diverse gegevens van je. Denk aan loonstrookjes, uitkeringsspecificaties en een inkomensverklaring van de Belastingdienst.”

# 5 Kan ik als starter op elke woning reageren?

“Nee, WoonService Regionaal maakt zelf al een selectie van advertenties, bijvoorbeeld op basis van jouw inschrijfgegevens, huishoudsamenstelling, inkomen, leeftijd én jouw woonwensen. Je krijgt dan alleen de advertenties te zien van woningen die bij jou passen.”

#6 Heel misschien wil ik gaan samenwonen met mijn vriend. Moeten we ons nu ook samen inschrijven?

“Zijn je plannen serieus, dan kan dat. Dankzij jullie gezamenlijke inkomen zul je dan ook op grotere woningen kunnen reageren. Jezelf alleen inschrijven kan natuurlijk altijd alvast. Zo bouw je in ieder geval inschrijftijd op.”

#7 Kan ik me ook inschrijven voor een studentenkamer?

“Dat kan, want die verhuren wij ook. Belangrijk criterium is wel dat je een mbo-, hbo- of universitaire voltijd-opleiding volgt. Deze kamers zijn immers echt bedoeld voor studenten. Jezelf inschrijven voor een studentenkamer kan trouwens al vanaf je zestiende.”

Pro-tip van een starter

Mohammed (29) uit Boxtel woont sinds enkele maanden in zijn allereerste huurwoning. “Hiervóór woonde ik in een studentenkamer. Toen ik in juli mijn diploma Fiscaal Recht behaalde, vond ik het tijd voor een echt huis.” Hij stond toen 4,5 jaar ingeschreven bij JOOST. Via WoonService Regionaal reageerde hij op een appartement in Boxtel waar hij nu in zijn eentje woont. “Ik had het geluk dat mensen met een langere inschrijftijd de woning afwezen. Zo kon ik mijn kans grijpen.” Na het nodige kluswerk met vrienden is het appartement nu helemaal naar zijn zin. Of hij nog een advies heeft voor starters? “Jazeker. Schrijf je zo vroeg mogelijk in. Want de tijd gaat snel. Voor je het weet ben je afgestudeerd, heb je een baan en ben je plots heel erg toe aan ‘op jezelf wonen’. Dan is het fijn als je alvast wat inschrijftijd hebt opgebouwd.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

  • Maria ten Hoeve schreef

    Goede tips, als je een woning wilt huren. Ik huur al een tijdje een huis en zijn nu in gesprek om ons huurhuis te kopen! Heel spannend en ik hoop dat het gaat lukken met de financiering. Best een stap, van huren naar kopen… https://ofw.nl/

  • Tom Hoekstra schreef

    Goed om te weten dat jullie ook een aantal woningen verloten. Ik wil me ook gaan inschrijven voor een huurwoning, maar ben bang dat het lang duurt. Met een loting maak je toch nog een eerlijke kans, ook al ben je nog niet zo lang ingeschreven. https://www.woongroepmarenland.nl/