terug naar overzicht

Zo wijzen wij woningen toe

Dinsdag 7 juli 2020

Sommige huurders vragen zich af hoe dat nou gaat, het toewijzen van een woning. Hieronder leggen we het gewone verhuurproces uit. En hoe daarin wordt bepaald wie er in een woning komt wonen. Eén tip van de sluier: JOOST bepaalt zelf niets. Het toewijzen gebeurt op basis van inschrijftijd of loting.

Adverteren

Zodra bekend is dat een woning vrijkomt, verzamelen de woonmakelaars van JOOST alle informatie over die woning. Van algemene gegevens, zoals type woning (appartement of eengezinswoning), plattegrond, beschrijving van de wijk of de buurt en de huurprijs tot een serie foto’s. Daarvan maken ze een advertentie. Die plaatsen ze op de website van Woonservice Regionaal. Dit is de website waarop het complete aanbod aan huurwoningen van JOOST en andere woningcorporaties uit de regio staan. Woningzoekenden kunnen daarna op deze advertentie reageren. We wijzen woningen toe op basis van inschrijftijd of loting.

Wat telt: de inschrijftijd

De woning staat precies één week op de website. Na die week hebben de woonmakelaars een complete lijst van kandidaten die op de advertentie hebben gereageerd. De volgorde van die lijst is volledig gebaseerd op onafhankelijke data.
De kandidaat die het langst staat ingeschreven, krijgt de woning als eerste aangeboden. Slaat deze het aanbod af, dan benaderen wij kandidaat twee op dat lijstje. En zo verder… Bij JOOST is de gemiddelde inschrijftijd zes jaar.

Of het gelukkige lot!

In de meeste gevallen bepaalt de inschrijftijd of iemand in aanmerking komt voor een woning. Maar JOOST heeft ook altijd een percentage woningen om te verloten. Reden: dan maken ook mensen kans op een woning die nog niet zo lang staan ingeschreven, zoals jongeren. Bij loten telt de inschrijfduur dus niet mee.

Eerst een kennismakingsgesprek

Heeft een kandidaat oprechte interesse, dan hebben de woonmakelaars eerst een kennismakingsgesprek. Telefonisch of op kantoor. Dan bespreken ze ook onderwerpen als het inkomen. En of dat past bij de hoogte van de huurprijs. JOOST vraagt ook altijd om een verhuurdersverklaring, te vergelijken met een verklaring van goed gedrag. Deze moet ondertekend zijn door de verhuurder, waarvan de woningzoekende op dat moment nog huurt. Is alles in orde, dan mag de kandidaat de woning gaan bezichtigen. Wil hij de woning huren, dan wachten daarna alleen nog het ondertekenen van het huurcontract, de eerste huurbetaling en de uitreiking van de sleutel.

Extra voorwaarden per gemeente

In sommige gevallen gelden bij het huren van een woning extra voorwaarden. Die zijn in elke gemeente anders. Ze staan altijd genoemd bij de advertenties op Woonservice Regionaal. Op deze website staan ook de urgentievoorwaarden. Want ook die zijn in elke gemeente verschillend.

Heeft u vragen over woningtoewijzing?

Neem dan contact op met het KlantContactCenter (KCC) van JOOST. Bel 088 008 14 00 Meer informatie over inschrijven, toewijzen en voorwaarden vindt u ook op www.woonserviceregionaal.nl.

Dit artikel verscheen eerder in ons huurdersmagazine JOOST in de uitgave van juli 2020. Bekijk hier de online uitgave via Issuu.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties