onderverhuren

Onderverhuren is het doorverhuren van jouw woning aan iemand anders, terwijl je er zelf niet woont. Bij Woonstichting JOOST mag dat in principe niet. In bijzondere gevallen is dit toegestaan. Meer over onderverhuren vind je in de veelgestelde vragen hieronder. 

Veel gevraagd over onderverhuren

Mag ik mijn woning tijdelijk onderverhuren?

Algemeen

In principe mag je je woning niet onderverhuren. In bijzondere gevallen is dit toegestaan. Neem hierover contact met ons op via 088 008 1400 of stuur een e-mail naar welkom@wonenbijJOOST.nl. Geef hierbij aan waarom je je woning wilt onderverhuren.

In de gemeente s’-Hertogenbosch doen wij ook mee aan een pilot met het project ‘Onder de Pannen’. Via 'Onder de pannen' kun je een kamer onderverhuren voor een periode van maximaal één jaar. Er zijn dan geen gevolgen voor je uitkering of eventuele toeslagen. Meer informatie vind je op de website www.onderdepannen.nl

Het project ‘Onder de Pannen’ is alleen actief in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Woon je in gemeente Boxtel, Bernheze of Sint-Michielsgestel en heb je ook interesse om een deel van je woning onder te verhuren? Dan gelden andere voorwaarden. Bekijk dan goed naar onze regels over onderhuur. Of neem contact met ons op. 

Mag ik mijn woning via AirBNB onderverhuren?

Algemeen

Nee dit mag niet.

Kan ik me officieel inschrijven op het adres waar ik onderhuur?

Algemeen

Ja dat mag. Let op: dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de hoogte van de eventuele huurtoeslag.

Heeft onderverhuur invloed op de hoogte van mijn huurtoeslag?

Algemeen

Ja, dit kan invloed hebben. Bel hiervoor met de Belastingtelefoon: 0800 0543.

Kan de onderhuurder huurtoeslag aanvragen?

Algemeen

Alleen bij hoge uitzondering geven wij toestemming voor onderhuur. Als je toestemming hebt gekregen, dan kun je als onderhuurder huurtoeslag aanvragen.

Wat gebeurt er als er problemen zijn met de onderhuurder?

Algemeen

Aks je toestemming krijgt om jouw woning onder te verhuren, teken je een overeenkomst waarin onder andere staat dat wij niet bemiddelen. Het is je eigen verantwoordelijkheid deze problemen zelf op te lossen. Als de onderhuurder overlast veroorzaakt, spreken wij jou daar op aan. Je kunt de onderhuurder erop aanspreken of de onderhuur beëindigen.