regelen bij verhuizen

Bij een verhuizing komt veel kijken. Hieronder vind je handige informatie over wat je allemaal moet regelen als je verhuist. 

Veel gevraagd over regelen bij verhuizen

Ik ga verhuizen. Moet ik dit doorgeven aan mijn inboedelverzekeraar?

Algemeen

Ja, geef je verhuizing op tijd door aan jouw verzekeraar. Vraag na of je inboedel tijdens de verhuizing verzekerd is. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Dit hangt af van je polis.

Ik ga verhuizen. Moet ik de meterstanden doorgeven van gas, water en elektriciteit?

Algemeen

Heb je nog analoge meters, dan moet je de verhuisdatum en meterstanden doorgeven aan je water- en energieleverancier. Steeds meer gas- en elekrticiteitsmeters zijn "slimme meters". Heb je slimme meters, dan hoef je alleen de laatste huurdag aan je energieleverancier door te geven.
In dat geval lezen ze op die dag vanaf afstand de meterstanden voor je uit.
Bij een aantal woningen zijn er geen watermeters per adres aanwezig, maar per groep woningen. Dan is doorgeven niet nodig.

Vergeet je ook niet de bedrijven waarbij je een contract hebt voor telefoon, TV en internet op de hoogte te brengen?

Ik ga verhuizen. Moet ik dit doorgeven aan de gemeente?

Algemeen

Ja, als je verhuist moet je dat melden bij de gemeente waar je gaat wonen. Dit kun je online regelen via hun website. Je kunt je verhuizing doorgeven vanaf 4 weken vóór de verhuisdatum tot uiterlijk 5 dagen erna. Je verhuizing wordt dan verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP).

Ik ga verhuizen. Moet ik dit melden bij de Belastingdienst?

Algemeen

Als je via de gemeente je verhuizing doorgeeft, dan wordt dit doorgegeven aan de Belastingdienst. Toeslagen zoals huurtoeslag worden niet automatisch overgezet, dit moet je zelf via de Belastingdienst regelen: www.belastingdienst.nl/toeslagen.

Wat gebeurt er met mijn huurtoeslag wanneer ik verhuis?

Algemeen

Het is belangrijk dat je op het goede adres staat ingeschreven. Het is ook van belang dat je jouw verhuizing op tijd meldt bij je (nieuwe) gemeente.
Ga je in een ander huurhuis wonen? Geef dan jouw nieuwe huur aan de Belastingdienst door. Zo voorkom je dat jouw huurtoeslag wordt stopgezet.

Verhuis je naar een woning waarvoor je geen toeslag kunt krijgen? Zoals een koopwoning of een woning in het buitenland? Zet je huurtoeslag dan stop.
Je kunt de wijzigingen doorgeven op www.belastingdienst.nl/toeslagen.

Ik heb zelf geklust in mijn woning. Nu ga ik verhuizen. Krijg ik een vergoeding voor de aanpassing?

Algemeen

In een aantal gevallen krijg je bij het verlaten van de woning een vergoeding voor de door je zelf uitgevoerde woningaanpassing. De vergoeding wordt vastgesteld vóórdat de werkzaamheden uitgevoerd worden en geldt voor de volgende zaken:

  • Aanpassen of aanbrengen centrale verwarming;
  • Plaatsen close-in boiler;
  • Aanbrengen dakkapel;
  • Aanbrengen vaste trap of een vlizotrap naar de zolder;
  • Plaatsen van berging, schuur, serre, garage, uitbouw of bijkeuken.

In verband met het vaststellen van de vergoeding, controleren wij als je gaat verhuizen de technische staat van de woning. Jouw woning en de aanpassingen moeten voldoen aan een minimaal kwaliteitsniveau. Kosten voor noodzakelijke reparaties worden op de vergoeding in mindering gebracht.