ventileren en verwarmen

Elke dag zorgen bewoners, huisdieren en planten voor vocht in een huis. Schimmel ontstaat gemakkelijker in een vochtig huis. Vocht en schimmel kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om goed te ventileren. Maar wist je dat het ook belangrijk is om je woning voldoende te verwarmen? Want ook in een koud huis ontstaat sneller schimmel. 

Hoe ventileer en verwarm je voldoende?

Het klinkt misschien tegenstrijdig: ventileer én verwarm voldoende. Ventileren zorgt er inderdaad voor dat warme lucht naar buiten verdwijnt. Dat lijkt zonde, zeker nu de energie zoveel kost. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Schone, droge lucht komt je woning binnnen. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Goed ventileren is dus niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee.

Ventileer 24 uur per dag

Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Luchten door even een raam open te zetten is niet genoeg. Na een half uur is de frisse lucht namelijk alweer verdwenen. In oude woningen gaat ventileren vanzelf via naden en kieren. Maar in moderne, goed geïsoleerde huizen gebeurt dat niet. Hier is andere ventilatie nodig. Laat daarom ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit.

Belangrijk: blijf verwarmen

Om schimmel te voorkomen is het belangrijk dat je huis niet te koud is. ’s Nachts of wanneer er niemand thuis is, kan de verwarming op 15 graden. Overdag op minimaal 18 graden. Lukt jou dit niet vanwege de hoge energie prijzen? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400

Bekijk de video van de GGD

De GGD maakte een video over gezondheidsklachten door vocht in huis. Je bekijkt deze hieronder.

Veel gevraagd over ventileren en verwarmen

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

Elke dag zorgen bewoners, huisdieren en planten voor vocht in een huis. Het is belangrijk om deze vochtige lucht naar buiten af te voeren. Dit doe je door te ventileren. Ventileer je onvoldoende, dan is de kans groot dat er schimmel ontstaat in jouw woning. Schimmel ontstaat namelijk gemakkelijker in een vochtig huis. Vocht en schimmel kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

Voldoende ventileren zorgt er ook voor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd. De lucht in jouw woning wordt bijvoorbeeld vervuild door te koken of kaarsjes aan te steken. Ventileren zorgt dus voor gezonde en droge lucht in huis. Dat is niet alleen gezond maar ook goed voor je portemonnee. Droge lucht is namelijk gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. 

> Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Ik heb last van schimmel en/of vochtplekken in huis. Wat kan ik doen?

Algemeen

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. Maar ook in koude ruimtes ontstaat sneller schimmel. Zorg er daarom voor dat je je woning voldoende verwarmt. 

Hoe haal ik schimmel weg?

Je kunt de schimmel weghalen met warm water met soda. Eventueel kun je daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen. Deze middelen koop je in de bouwmarkt.

Hoe ventileer en verwarm ik mijn woning voldoende?

Ventileer 24 uur per dag

Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Luchten door even een raam open te zetten is niet genoeg. Na een half uur is de frisse lucht namelijk alweer verdwenen. In oude woningen gaat ventileren vanzelf via naden en kieren. Maar in moderne, goed geïsoleerde huizen gebeurt dat niet. Hier is andere ventilatie nodig. Laat daarom ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. 

Ventileren is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht.

Belangrijk: blijf verwarmen

Om schimmel te voorkomen is het belangrijk dat je huis niet te koud is. ’s Nachts of wanneer er niemand thuis is, kan de verwarming op 15 graden. Overdag op minimaal 18 graden. Lukt jou dit niet vanwege de hoge energie prijzen? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400. 

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Hierdoor wordt vochtige, vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Schone, droge lucht komt je woning binnen. Luchten door even een raam open te zetten is niet genoeg. Na een half uur is de frisse lucht namelijk alweer verdwenen.

In oude woningen gaat ventileren vanzelf via naden en kieren. Maar in moderne, goed geïsoleerde huizen gebeurt dat niet. Hier is andere ventilatie nodig. Laat daarom ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan na het koken en douchen. Zo zorg je ervoor dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen.

> Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Is het nodig om in de winter te ventileren?

Algemeen

Het klinkt tegenstrijdig: ventileren terwijl het buiten koud is. Ventileren zorgt er inderdaad voor dat warme lucht naar buiten verdwijnt. Dat lijkt zonde, zeker nu de energie zoveel kost. Toch is het belangrijk om te blijven ventileren.

Juist in de winter zijn we veel binnen. Bewoners, huisdieren en planten zorgen voor vocht in huis. De lucht wordt ook vervuild door bijvoorbeeld te koken of kaarjes aan te steken. Ventileren zorgt ervoor dat deze vochtige, vervuilde lucht wordt afgevoerd. Schone, droge lucht komt je woning binnnen. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Goed ventileren is dus goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. 

> Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Ook belangrijk: blijf verwarmen

Schimmel groeien gemakkelijker in vochtige én koude woningen. Zorg er daarom voor dat je huis niet te koud is. 's Nachts of wanneer er niemand thuis is, kan de verwarming op 15 graden. Overdag op minimaal 18 graden. Lukt jou dit niet vanwege de gestegen energieprijzen? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400

Als ik mijn woning ventileer, heeft dit dan invloed op mijn stookkosten?

Algemeen

Door te ventileren wordt vochtige, vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Droge, schone lucht komt je woning binnnen. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Hierdoor is ventileren goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. 

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. Het is belangrijk dat je de ventilatieroosters open laat staan en het mechanische ventilatiesysteem nooit uit zet. Doe je dit wel? Dan blijft de vochtige, vervuilde lucht in je woning hangen. Hierdoor heb je een grotere kans op schimmel. Vocht en schimmel kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan na het koken en douchen. Zo zorg je ervoor dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Er zijn mechanische ventilatiesystemen: met twee standen en met drie standen.

Systeem met twee standen

Bij een systeem met twee standen gebruik je:

  • Stand 1: als je niet thuis bent, als je overdag thuis bent, 's nachts en als je op vakantie bent.
  • Stand 2: als je gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Systeem met drie standen

Bij een systeem met drie standen gebruik je:

  • Stand 1: als er overdag niemand thuis is of als je op vakantie gaat.
  • Stand 2: als je overdag thuis bent.
  • Stand 3: als je gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan na het koken en douchen. Zo zorg je ervoor dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanische ventilatiesysteem schoon te maken?

Algemeen

De ventielen kun je zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Als je wilt kun je een beetje afwasmiddel gebruiken. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de muur of het plafond en leg ze in een sopje. Als je de ventielen eruit haalt, let er dan op dat je ze op de juiste stand terugplaatst. Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om een keer in de maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Wat kan ik zelf doen om mijn warmte-terugwin-installatie schoon te maken?

Algemeen

Ventielen

Maak de ventielen elk half jaar schoon met een vochtige doek. Dat doet je zo:

  1. Pak een ventiel aan de buitenrand vast en trek het uit de muur of het plafond.
  2. Maak het ventiel schoon met een vochtige doek.
  3. Zet het ventiel op precies dezelfde plek en stand terug op het plafond. Breng eventueel markering aan zodat je precies weet hoe het ventiel erin zat.
  4. Draai niet aan de ventielen en verwissel deze niet. Het systeem kan dan in de war raken.

Filters

In de WTW installatie zitten 2 filters. Deze houden het vuil tegen. Als filters vuil zijn, kan schone lucht de woning niet meer in. Het systeem werkt dan niet meer goed en de WTW-installatie maakt meer geluid. Als de filters vuil zijn, moet je deze vervangen. Ze kunnen niet schoongemaakt worden. Vervang de filters regelmatig, ongeveer twee keer per jaar.

Wat is een balansventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Algemeen

Een balansventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW) is een systeem dat vuile lucht afvoert en schone lucht aanvoert. De warmte die de woning uitgaat, wordt gebruikt om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat en scheelt energiekosten.