ventileren en verwarmen

Als je huis goed geventileerd wordt, is de lucht in je woning gezond. Ventileer je onvoldoende? Dan krijg je last van vocht en schimmel. In veel huizen is binnen meer fijnstof dan buiten. Door te ventileren voorkom je dit.

In oude woningen gaat ventileren vanzelf via naden en kieren. Maar in moderne goed geïsoleerde huizen gebeurt dat niet. Hier is andere ventilatie nodig. Laat daarom ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet daarnaast elke dag ramen open en gebruik de afzuigkap.

Veel gevraagd over ventileren en verwarmen

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige kun je zien: bobbelend behang, schimmel op muren, plafond of schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let er dus op dat je goed ventileert. Zo zorg je voor een gezonder klimaat in huis.

Ik heb last van schimmel en/of vochtplekken in huis. Wat kan ik doen?

Algemeen

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie.

Je kunt de schimmel weghalen met warm water met soda. Eventueel kun je daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen. Deze middelen koop je in de bouwmarkt.

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ook als het kouder wordt is het belangrijk om goed te blijven ventileren. Als we thuis zijn maken we heel wat vocht aan. Niet alleen door te ademen maar ook door te koken, wassen of douchen. Als het vocht in de lucht blijft hangen, kan dat leiden tot schimmels. En die zorgen weer voor allerlei gezondheidsproblemen. Bovendien warmt vochtige lucht minder snel op dan schone droge lucht. Dus zorg dat je ventilatieroosters open blijven en dat ze schoon zijn.

Als ik mijn woning ventileer, heeft dit dan invloed op mijn stookkosten?

Algemeen

Als je op de juiste manier ventileert, kan dit in de stookkosten schelen. Warme vochtige lucht warmt namelijk minder snel op dan schone droge lucht.

Ik heb last van droge lucht in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Je kunt waterbakjes aan radiatoren ophangen, planten neerzetten of luchtbevochtigers plaatsen

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Er zijn mechanische ventilatiesystemen: met twee standen en met drie standen.

Systeem met twee standen

Bij een systeem met twee standen gebruik je:

  • Stand 1: als je niet thuis bent, als je overdag thuis bent, 's nachts en als je op vakantie bent.
  • Stand 2: als je gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Systeem met drie standen

Bij een systeem met drie standen gebruik je:

  • Stand 1: als er overdag niemand thuis is of als je op vakantie gaat.
  • Stand 2: als je overdag thuis bent.
  • Stand 3: als je gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt je ervoor dat bijna alle vocht en kookdampen verdwijnen.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanische ventilatiesysteem schoon te maken?

Algemeen

De ventielen kun je zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Als je wilt kun je een beetje afwasmiddel gebruiken. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de muur of het plafond en leg ze in een sopje. Als je de ventielen eruit haalt, let er dan op dat je ze op de juiste stand terugplaatst. Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om een keer in de maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Wat kan ik zelf doen om mijn warmte-terugwin-installatie schoon te maken?

Algemeen

Ventielen

Maak de ventielen elk half jaar schoon met een vochtige doek. Dat doet je zo:

  1. Pak een ventiel aan de buitenrand vast en trek het uit de muur of het plafond.
  2. Maak het ventiel schoon met een vochtige doek.
  3. Zet het ventiel op precies dezelfde plek en stand terug op het plafond. Breng eventueel markering aan zodat je precies weet hoe het ventiel erin zat.
  4. Draai niet aan de ventielen en verwissel deze niet. Het systeem kan dan in de war raken.

Filters

In de WTW installatie zitten 2 filters. Deze houden het vuil tegen. Als filters vuil zijn, kan schone lucht de woning niet meer in. Het systeem werkt dan niet meer goed en de WTW-installatie maakt meer geluid. Als de filters vuil zijn, moet je deze vervangen. Ze kunnen niet schoongemaakt worden. Vervang de filters regelmatig, ongeveer twee keer per jaar.

Wat is een balansventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Algemeen

Een balansventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW) is een systeem dat vuile lucht afvoert en schone lucht aanvoert. De warmte die de woning uitgaat, wordt gebruikt om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat en scheelt energiekosten.