Tips om energie te besparen

Nu de energieprijzen enorm gestegen zijn wil iedereen energie besparen. Een goed geïsoleerde woning helpt bij het het verlagen van de energierekening. Daarom zetten we alles op alles om onze woningen die nog (beter) geïsoleerd moeten worden, zo snel als mogelijk aan te pakken. Maar ook jij kunt in actie komen!

Bespaar je de energie, kom zelf in actie!

Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar wist je dat je door het toepassen van energiebesparingstips echt kunt besparen op je energierekening? Hieronder vind je 20 tips waarmee je direct aan de slag kan om je energieverbruik te verlangen. Spreek je niet zo goed Nederlands? Of wil je meer weten over energie besparen? Kijk dan ook eens op energie.steffie.nl. Op deze website wordt in meerdere talen uitgelegd hoe je energie kunt besparen. 

Grote besparingen

Alle beetjes helpen

Handige extra tips

Veel gevraagd over tips om energie te besparen

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Ja dat mag, mits ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je hebt van te voren toestemming nodig. Klik hier om deze Zelf Aangebachte Verandering aan te vragen. Zodra je goedkeuring hebt ontvangen, kun je aan de slag.

Maar je kunt misschien ook gebruik maken van het aanbod van Woonstichting JOOST waarbij wij zonnepanelen op jouw eengezinswoningen of boven-benedenwoning leggen. Klik hier voor meer informatie.

Kunnen jullie zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Woon je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning? Dan kun je - indien jouw woning geschikt is - gebruik maken van ons aanbod voor zonnepanelen. Voor boven-benedenwoningen geldt dat we alleen zonnepanelen plaatsen wanneer beide bewoners - van zowel de boven- als benedenwoning - mee willen doen.

Met zonnepanelen bespaar je op je energierekening. Wij betalen het plaatsen van de zonnepanelen. Als huurder betaal je hiervoor een vast bedrag per maand waarover we geen huurverhoging of indexatie vragen. 

Nadat we jouw aanvraag hebben ontvangen, beoordelen we of jouw woning geschikt is. Als dat het geval is krijg je van ons een aanbieding voor het plaatsen van zonnepanelen.

Klik hier om je interesse in ons aanbod voor zonnepanelen door te geven. 

Meer informatie over ons aanbod vind je in de "flyer zonnepanelen".

Ik wil overstappen op elektrisch koken. Kan dat?

Algemeen

Elektrisch koken is een stuk beter voor het klimaat dan koken op gas. Maar er zijn meer voordelen. Elektrisch koken is veiliger want er is geen vuur. En een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis is makkelijker schoon te maken. Elektrisch koken is nog wel iets duur dan koken op gas. Dit scheelt met de huidige prijzen ongeveer € 2 per maand.

Gebruik je gas alleen om op te koken en dus niet om je woning te verwarmen? Dan is overstappen op elektrisch koken wel goedkoper. 

Wil je overstappen? Stuur dan jouw aanvraag naar klantenservice@wonenbijJOOST.nl. Wij beoordelen vervolgens of dit mogelijk is in jouw woning.

Wat kan ik zelf doen zodat ik niet verrast wordt met een hoge energierekening?

Algemeen

Zorg ervoor dat je voorschotbedrag past bij jouw gebruik. Dan word je niet verrast met een hoge eindafrekening. Weet je niet hoeveel je verbruikt? Veel energieleveranciers bieden een gratis app waarmee je inzicht krijgt in jouw verbruikt. We raden je aan deze app te installeren op je telefoon. 

Maar je kunt meer doen. Ga aan de slag met energiebesparingstips. Hiermee kun je echt energie en dus geld besparen. Bekijk hier al onze tips. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het besparen van energie? Misschien kom je in aanmerking voor hulp vanuit de gemeente:

Mag ik een slimme meter laten plaatsen in mijn woning?

Algemeen

Ja, je hebt daarvoor geen toestemming nodig. Houdt hierbij rekening met eventuele kosten van Enexis die voor je eigen rekening zijn.

Ik heb hulp nodig bij het besparen van energie. Waar kan ik terecht?

Algemeen

Gemeenten helpen inwoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening met het besparen van energie. Bij inwoners die in aanmerking komen worden gratis energiebesparende producten geplaatst. Op de website van jouw gemeente lees je wat de voorwaarden zijn en hoe je je aan kunt melden:

Zelf kun je ook aan de slag gaan met energiebesparingstips. Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaats maar alle kleine beetjes helpen. 

> Klik hier voor tips om energie te besparen

Wat is het verschil tussen een vast, variabel en dynamisch energiecontract?

Algemeen

  1. Vast energiecontract - voor zekerheidszoekers
    Bij een vast contract staat het tarief dat je elke maand betaalt vast. Een vast energiecontract sluit je meestal af voor 1 of 3 jaar. Dat is handig want zo weet je zeker dat jouw tarief niet stijgt tijdens de looptijd van jouw contract. Het nadeel van een vast contract is dat je niet profiteert wanneer de energieprijzen dalen. Ook dan blijft jouw tarief hetzelfde. Over het algemeen is een vast energiecontract goedkoper dan een variabel of dynamisch contract. Houd er rekening mee dat je een boete betaalt wanneer je je vaste contract tussentijds opzegt.
  2. Variabel energiecontract - voor gokkers
    Bij een variabel energiecontract spreek je een prijs af die kan veranderen. Dit kan per maand, per kwartaal of per half jaar zijn. Gaan de energieprijzen omlaag? Dan betaal je de volgende periode minder. Stijgen de energieprijzen? Dan betaal je de volgende periode meer. Je weet vooraf dus niet precies hoeveel je moet betalen. Bij een variabel contract kun je overstappen wanneer je wil. Verwacht je dat de prijzen gaan stijgen? Dan kun je dus overstappen, bijvoorbeeld naar een vast contract.
  3. Dynamisch energiecontract - voor beleggers
    Bij een dynamisch energiecontract verandert de prijs continu. Voor stroom per uur, voor gas per dag. Het werkt met slimme technologie die de energieprijzen volgt, zodat je stroom en gas kunt gebruiken wanneer het goedkoper is. Deze contracten zijn nieuw en worden verkocht als goedkope optie. Maar dat is alleen het geval wanneer je goed plant en bereid bent je energieverbruik aan te passen op de prijzen. Dat is een hele puzzel. Houd er rekening mee dat de energieprijzen op populaire momenten vaak hoger zijn.

Welk type energiecontract moet ik kiezen?

Algemeen

Energieprijzen zijn nauwelijks te voorspellen dus kijk vooral naar wat je fijn vindt en wat past bij jouw huishouden. Als je geen verrassingen wilt en het liefst elke maand hetzelfde betaalt, is een vast contract handig. Wil je flexibel zijn, kies dan voor een variabel of dynamisch contract. Zowel met een variabel en dynamisch contract kun je profiteren van lage energieprijzen. Maar je betaalt ook meer wanneer de energieprijzen hoog zijn. Bij een dynamisch contract veranderen de tarieven continu. Om te profiteren moet je je energieverbruik goed plannen en bereid zijn je gedrag aan te passen op de prijzen. Dat is een hele puzzel.

We raden je aan een energievergelijker – bijvoorbeeld gaslicht.com - te gebruiken om te checken waar je de beste deal kunt afsluiten. Doe dit aan het eind van de looptijd van je vaste contract. Bij een variabel of dynamisch contract is het advies dit regelmatig te checken.

Is een dynamisch energiecontract handig met zonnepanelen?

Algemeen

Dynamische energiecontracten zijn op dit moment minder geschikt wanneer je zonnepanelen hebt. Op een zonnige dag wordt er landelijk veel elektriciteit opgewekt. Gebruik je deze stroom niet direct als bewoner, dan lever je deze opgewekte stroom terug aan het net. De marktprijs van elektriciteit is op dat moment laag of zelfs negatief. Dat betekent dat je (bijna) niets krijgt voor de stroom die je hebt opgewekt. Soms moet je zelfs betalen voor de stroom die je op dat moment terug levert.

Mag ik een regenton plaatsen en/of een regenpijp afkoppelen?

Algemeen

Een regenton mag je altijd neerzetten. Aangesloten op een regenpijp met een tussenstuk voor de overloop kan dat sowieso geen kwaad en bespaar je kraanwater voor het sproeien. Er is wel verschil tussen een regenton plaatsen en het volledig afkoppelen van een regenpijp. Hiervoor heb je toestemming nodig.

Regenton plaatsen

Hoe je een regenton aansluit lees je in het stappenplan van Milieucentraal. Verhuis je en wil de nieuwe huurder de regenton niet overnemen, dan regel je zelf het herstel van de regenpijp.

> Klik hier voor het stappenplan regenton aansluiten

Regenpijp afkoppelen

Niet bij al onze woningen is het afkoppelen van de regenpijp nodig. In sommige buurten is er al een gescheiden rioolstelsel aanwezig. Regenwater wordt dan opgevangen in wadi’s sloten en overloopveldjes. Daarnaast heeft de bodem in sommige buurten onvoldoende capaciteit om voldoende water te bergen. Is het bij jouw woning of appartement wel mogelijk om de regenpijp af te koppelen (doorzagen en afdoppen van de regenpijp)? Dan mag dit. Vraag wel eerst toestemming aan JOOST. 

> Klik hier om toestemming te vragen voor deze klus.

Sommige gemeenten bieden subsidie voor het afkoppelen van een regenpijp. Informeer hiernaar bij jouw gemeente.

Hoe je een regenpijp afkoppelt lees je in het stappenplan van Milieucentraal.

> Klik hier voor het stappenplan regenpijp afsluiten.