terug naar overzicht

JOOST, Annenborch en Cello: Samen voor elkaar

Maandag 17 februari 2020

In Rosmalen sloegen JOOST, Ouderenzorg Annenborch en Cello de handen ineen. Want alle drie willen ze hetzelfde: iets betekenen voor de samenleving. Om daar handen en voeten aan te geven, maakten we een transformatieplan voor een grote, leegstaande ruimte in het gebouw van Annenborch. Het resultaat mag er zijn, want sinds een half jaar kunnen Cello-cliënten en Rosmalense senioren elkaar hier ontmoeten.

Annaborch_multifunctionele_ruimte_28januari2020-1
Annaborch_multifunctionele_ruimte_28januari2020-5
Annaborch_multifunctionele_ruimte_28januari2020-8

De huisvesting van Annenborch aan De Hoef in Rosmalen is eigendom van JOOST. “Het is een zeer dynamische locatie die bol staat van wonen, zorg én welzijn”, vertelt Tom Ramakers, regiomanager Wonen van JOOST. “De polikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zit onder hetzelfde dak. Verder is er een kapsalon in het gebouw gevestigd en verhuren we tientallen appartementen aan senioren. In het souterrain huurt Cello een ruimte van ons.”

Lokaal van betekenis
Eén ruimte in het complex stond tot vorig jaar leeg. “Die wilden we graag een wijkfunctie geven”, vertelt Hilde van der Weerden, manager Informatie & Administratie van Ouderenzorg Annenborch. “We willen namelijk ook voor de lokale gemeenschap in Rosmalen wat betekenen. Pas later, toen we met JOOST en Cello over de ruimte spraken, kreeg dat idee verder vorm.” Het leidde tot plannen voor de inrichting van een ruimte waar ‘ontmoeting’ en ‘verbinding’ centraal staan. Iets wat ook Cello na aan het hart ligt.

Meedoen
Karina Rensink, manager Zorg en Dienstverlening van Cello: “Onze cliënten zijn mensen met een verstandelijke beperking. Bij Annenborch krijgen ze de gelegenheid echt mee te doen aan de samenleving, meer dan op een dagbestedingscentrum. In dit gebouw tref je immers het alledaagse leven aan: mensen wonen er, gaan er naar de kapper, doen een boodschap in het winkeltje, drinken koffie in het restaurant. Och, en de lift in het gebouw… Voor ons heel normaal, maar voor onze cliënten een groot avontuur.” Hilde vult aan: “We betekenen iets voor elkáár. Neem de jaarlijkse Sintviering voor onze ouderen. Nu de Cello-cliënten er voortaan bij zijn, gonst het plots van gezonde spanning en oprechte blijdschap omdat de Goedheiligman komt.” Karina: “Die interactie is goed voor ieders welzijn. Juist dat maakt deze samenwerking tussen ons zo waardevol.”

Nieuwe contacten
De sociale ruimte levert daar extra mogelijkheden voor. Cello-cliënten, Annenborch-bewoners en andere senioren uit Rosmalen doen hier sinds een half jaar samen mee aan allerlei (sport)activiteiten. Hilde: “Ze doen daardoor nieuwe contacten op. Voor sommigen wordt de wereld daardoor een stukje groter.” JOOST deed diverse bouwkundige investeringen om de ruimte verhuurklaar te maken. Samen met de investeringen van Annenborch resulteerde dit in een ruimte met functionele schuifwanden, een vloer waarop je goed kunt bewegen en een mooie spiegelwand. Tom: “Als eigenaar van het gebouw zijn we blij dat we er deze invulling aan konden geven. Hier komt alles in wonen, zorg en welzijn samen.”

Op de foto: Van links naar rechts: Karina Rensink (Cello) , Tom Ramakers (JOOST) en Hilde van der Weerden (Annenborch).

Dit artikel is ook verschenen in ons huurdersmagazine JOOST in de uitgave van maart 2020.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties