De ins & outs van het Energielabel

In Nederland moeten woningen een Energielabel hebben. Zo’n label geeft aan of een woning energiezuinig is of niet. Soms twijfelen mensen aan het label van hun huurwoning. Bijvoorbeeld als ze toch kou ervaren, óndanks hun Energielabel A. Hoe dat kan? Het korte antwoord: het Energielabel bepaalt niet hoe comfortabel je woning is. Het label zegt alléén iets over hoe energiezuinig je woning is.

Op de foto: inspectrum-inspecteur Chrys laat mevrouw Vervoort zien wat hij in haar huiskamer meet. Tekst loopt door onder de foto. 



Wat is het Energielabel?

Het Energielabel geeft de energiezuinigheid van je woning met letters weer. Met Energielabel A++++ heb je een heel zuinige (nieuwbouw)woning. En ook met label B zit je er qua energiebesparing prima bij. Staat er een C of D op het label? Dan moeten we daar nog een bepaalde maatregel treffen, zoals het aanbrengen van HR++-glas. Staat er E, F of G op? Dan is er actie nodig om de woning versneld energiezuinig te maken. Hierover zijn in Nederland afspraken gemaakt met alle woningcorporaties. Alleen bij sloopwoningen en monumenten geldt die afspraak niet.

De criteria van het Energielabel

Om te bepalen welk Energielabel je woning krijgt, heeft de overheid criteria vastgesteld. Vroeger waren dat er maar vijftien. Nu zijn dat er wel 150. Omdat er zoveel punten bij zijn gekomen, zijn ook de berekeningen veranderd. Misschien had je woning eerst de letter C. Bij een nieuwe inspectie kan dat ‘plots’ B of D worden. Dat wil niet zeggen dat het label eerst fout was. De criteria zijn alleen net wat anders geworden.

Gediplomeerde inspecteurs

Energielabels zijn tien jaar geldig. Daarna volgt een nieuwe inspectie. Die inspecties noemen we ‘opnames’. Op dit moment vinden er bij veel woningen van JOOST opnames plaats omdat veel Energielabels dit jaar verlopen. Deze opnames mogen alleen worden uitgevoerd door gediplomeerde inspecteurs. Daarom werken wij samen met het bedrijf Inspectrum. De directeur daarvan is Mark Alink. “Onze inspecteurs komen per woning een opname doen”, legt hij uit. “Ze zullen zich altijd legitimeren. Zowel met de bedrijfspas van Inspectrum en het logo van Woonstichting JOOST als met een geldig legitimatiebewijs.”

De opname

Een opname duurt ongeveer dertig minuten. Daarvoor gaan ze binnen en buiten aan de slag. Mark: “We checken dan de isolatie van de woning en het type glas in de kozijnen. Ook kijken we welke installaties er hangen en of er zonnepanelen op het dak liggen. Al die gegevens voeren we in de computer in. Speciale software bepaalt daarna onafhankelijk welk Energielabel bij alle gegevens hoort.” Niet álle huurders krijgen bezoek van Inspectrum. Bij een woongebouw met veel dezelfde woningen kan het zijn dat er na een paar woningen al voldoende opnames zijn gedaan om een betrouwbaar beeld te krijgen.

‘Klopt mijn label wel?’

Er zijn huurders die zich afvragen of hun Energielabel wel klopt. Dit komt bijvoorbeeld voor als ze een label A of B krijgen, terwijl het af en toe behoorlijk tocht in huis. Mark kan dat wel verklaren. “Stel, het tocht rondom een kozijn. Maar ín dat kozijn zit wel HR++-glas. Dan scoort je woning toch hoog op de Energielabel-ladder. Dat klinkt raar. Maar zo is het in Nederland geregeld. Tocht is iets bouwkundigs. En bouwkundige gebreken tellen niet mee voor het Energielabel.”

Op volle kracht verduurzamen

Voor bouwkundige aanpassingen zijn andere experts nodig. Die zet JOOST in bij bijvoorbeeld groot onderhoudsprojecten. Want los van het Energielabel is JOOST sinds enkele jaren op volle kracht woningen aan het verduurzamen. We combineren daarin bouwkundige zaken met energiebesparende maatregelen. Zodat iedereen lekker en comfortabel in een energiezuinige woning kan wonen.

Er verandert niks

Het Energielabel kost huurders van JOOST geen geld. “Het label speelt alleen een rol bij het bepalen van de maximale huurprijs”, vertelt Linda Tuijt. Ze is adviseur Duurzaamheid. “Huur je nu een woning van ons, blijf je daarin wonen én krijg je een nieuw Energielabel? Dan gaat je huur er niet van omhoog. Er verandert dus niks. Het enige dat we vragen, is of je de inspecteurs van Inspectrum eenmalig een half uurtje in je woning wil toelaten.” Hierover ontvangen huurders vooraf een brief.

Over Inspectrum

Inspectrum is al 25 jaar gespecialiseerd in het adviseren over energiezuinige gebouwen. Het bedrijf is daarvoor gecertificeerd en werkt onafhankelijk voor allerlei organisaties in heel Nederland. Zoals voor gemeentes. En voor woningcorporaties. JOOST is er een van. Inspectrum-directeur Mark Alink: “Huurders van JOOST hebben onze inspecteurs in de afgelopen weken misschien al zien lopen. We zijn namelijk hartstikke druk. Dat heeft te maken met de klimaatdoelen. Om die te halen, moeten mensen in Nederland zo energiezuinig mogelijk leven. Daar hoort ook ‘energiezuinig wonen’ bij. Door elke woning een Energielabel te geven – of deze te actualiseren – weten we hoe we er als land ervoor staan. En weet het Rijk of er nog maatregelen nodig zijn voor verdere verduurzaming. Vandaar dat we continu op pad zijn, ook om huurders te bezoeken.”

Op de foto: Inspectrum-inspecteurs Chrys (links) en Jeroen zijn te herkennen aan hun blauwe jassen. Tekst loopt door onder de afbeelding.

Nieuwsgierig naar het Energielabel van je woning?

Je kunt het label opzoeken op EP-online. Vul hiervoor in de zoekbalk je postcode en huisnummer in. Ook kun je het inzien en downloaden via MijnOverheid. Je doet dit door met DigiD in te loggen op MijnOverheid. Het rapport staat onder het kopje 'Wonen', bij de tegel ‘energielabel’.