Doe jij ook mee aan het NK Tegelwippen?
Het NK Tegelwippen is weer van start! Wip tegels eruit in je tuin en vervang het voor groen. Door tegels in te ruilen voor planten kan regenwater beter wegzakken in de bodem en help je de insecten. Ook zorgt het voor verkoeling in warme zomers.
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. En omdat onze omgeving sterk is versteend, krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hitte in de woonomgeving en wateroverlast. Want stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen gaat dit tegen en zorgt voor koelte.
Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen mensen blij worden van een groene omgeving. Alle reden voor JOOST om samen met de gemeentes in ons werkgebied ook mee te doen aan het NK Tegelwippen. Doe ook mee en vervang je (tuin)tegels door groen!
Wil jij ook aan de slag, zelf of samen met de buren?
Laat ons via het e-mailadres ikmaakhetverschil@wonenbijJOOST.nl weten waar je tegels wilt vervangen voor groen en wij kijken of we kunnen helpen. Bijvoorbeeld door de tegels af te voeren. Huurders die meedoen krijgen van ons bovendien een mooie plantenbon. De actie loopt tot 31 oktober 2024. Heb je een goed idee om met meerdere buurtgenoten aan de slag te gaan, dan denken we mee hoe we dit kunnen ondersteunen. Mail ons dan ook zeker.
Kampioenschap
Kijk voor meer informatie ook op de website van de gemeente. Ook zij hebben leuke acties en doen mee aan het kampioenschap. Samen met bijna 80 gemeenten is de uitdaging: wie ruilt de meeste (tuin)tegels in voor groen? Iedereen die meedoet kan via de NK Tegelwippen website het aantal gewipte tegels, met de bewijsfoto’s doorgeven.
Gemeente Boxtel en Sint-Michielsgestel
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Boxtel of op de website van de gemeente Sint-Michielsgestel. Je vindt op de website ook inspiratieprojecten en tuintips om je tuin te vergroenen. In beide gemeentes zal op 5 dagen in de tegelwip-periode een tegeltaxi rijden die gratis je tegels ophaalt.
Gemeente Den Bosch
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Bosch. Tot en met 31 oktober kun je je tegels gratis inleveren bij milieustation Treurenburg aan de Galliumstraat 9 in ’s-Hertogenbosch. Je vindt op de website de openingstijden, de spelregels en tuintips om je tuin te vergroenen.
Gemeente Bernheze
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Bernheze. Gemeenten Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad en Oss gaan tijdens het NK Tegelwippen de strijd met elkaar aan. Vorig jaar heeft gemeente Meierijstad gewonnen. Welke gemeente gaat dit jaar winnen? Iedereen kan meehelpen door overbodige tegels te wippen uit de tuin en te vervangen door meer vaste planten, bloemen en bomen in de tuin.
De gemeente Bernheze organiseert ook het "Plant je mee feestje". Dit houdt in dat bewoners uit één straat op één dag samen meerdere voortuinen een beetje groener maken. De winnende straat krijgt een groenere tuin. Meer informatie vind je op de website van de gemeente. Hier kun je je ook aanmelden. Dit kan tot uiterlijk 30 juni 2024.
Groen in de voor- of achtertuin
Haal niet zomaar alle tegels weg! Zorg ervoor dat er aan de voorkant een looppad blijft liggen naar de voordeur en aan de achterkant een pad naar berging en/of poort. In de achtertuin zorg je aansluitend aan je huis voor een klein terras en/of begaanbaarheid bij het raam.
Geveltuin
Heb je geen voortuin en wilt je een geveltuin maken? Houd er dan rekening mee dat de grond van de gemeente of van JOOST is en blijft. Neem daarom altijd even contact met ons op voordat je aan de slag gaat. Je moet een geveltuin ook vooraf aanvragen bij de gemeente.