Groente in de voortuin: zo kan het ook!
Geen tegels. En ook geen gras of bloemenperkjes. Maar wel: sla, spinazie, wortels en nog veel meer in de voortuin van een doorsnee huurwoning in Rosmalen. Het was een idee van een bewoonster dat heel erg goed uitpakte: haar eigen moestuin levert haar nu heerlijke groenten op.
Tekst gaat verder onder de foto.
De voortuin is qua grootte niet anders dan heel veel andere tuinen: zo’n vijftien vierkante meter, middenin een woonwijk. Heel lang was deze voortuin ‘gewoon’ een tuin met een boom en wat struiken. Toen JOOST in 2021 de woning renoveerde, besloot de huurster de boom te laten verwijderen. Maar er moest wel iets voor terugkomen, vond ze. En dus besloot ze met een moestuin aan de slag te gaan.
Vrolijk bordje
Dat is nu ongeveer een jaar geleden. Inmiddels staat de tuin vol met groenten. Van courgettes, pompoenen en augurken tot snijbonen, broccoli en spruiten. Verder staan er appelboompjes en frambozenstruikjes. Alles wordt zorgvuldig opgekweekt in zelfgemaakte bakken van palethout. Elke bak is voorzien van een vrolijk bordje. Daar staat op wat er groeit. “Want dat kan ik uit mijn hoofd allemaal niet onthouden”, lacht de moestuin-eigenaresse. Je hoeft volgens haar ook echt geen doorgewinterde groenteteler te zijn. “Ik ben ook maar gewoon begonnen. Het is proberen. Kijken of het iets doet.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Wc-rol
De moestuin is haar hobby. En ze maakt het niet ingewikkelder dan het is. “Heb je twee aardappels? Stop ze in een laagje zand en kijk of er iets wil groeien. Bij mij leverde het twee mooie aardappelplanten op.” Dat deed ze ook met de zaadjes van een paprika en van pepers. Soms koopt ze ook zakjes met groentezaden.
“Het opkweken van die zaadjes doe ik eerst in halve wc-rolletjes. Dat kost niks. Daarna zet ik ze met wc-rol en al in zo’n grotere bak.” De planten kunnen daar gewoon doorgroeien; het papier van de rolletjes lost vanzelf op.
Bijen en vlinders
Sommige soorten groenten vragen wel wat geduld. Maar andere groenten, zoals sla en rauwkost, kunnen al snel worden geplukt.
Extra waardevol is dat de moestuin ook veel leven brengt. Zo zoemen er bijvoorbeeld bijen en vlinders rond. Mooi om te zien én nuttig:
ze bestuiven bloemen en ruimen afgestorven planten en dieren op. Daardoor blijft de bodem gezond. En een gezonde bodem is weer nodig om er planten en bomen te kunnen laten groeien. De bewoonster proeft ondertussen van een bloemknop van een kool. “Deze smaakt naar noten, lekker! Die gaat straks in de sla.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Geen groene vingers? Geen probleem!
Op internet staat veel informatie over hoe u zelf groenten kunt kweken. In uw tuin en zelfs op uw balkon. Kijk bijvoorbeeld eens op www.mooiemoestuin.nl of www.moesmeisje.nl. Succes!
Voorbeeldtuinen
JOOST is blij met het initiatief van deze bewoonster. De straat fleurt ervan op én veel groen is goed voor mens, plant en dier. Je hoeft daarvoor niet altijd een moestuin te beginnen. Ideeën opdoen? Kom eens kijken in de duurzame voorbeeldtuinen van JOOST. Die liggen bij onze Buurt Informatie Centra aan de Wethouder Noppenlaan 30 in Rosmalen en aan Hoogheem 72 in Boxtel.