Je tuin onderhouden: wel willen, maar niet kunnen
JC verlangt naar een mooie voortuin. Maar lichamelijke klachten belemmeren hem in wat hij heel graag wil: een fijne, verzorgde voortuin. “Maar het lukt me in mijn eentje niet om dat voor elkaar te krijgen.”
Op de foto JC Kleingeld. Hij hoopt dat hij binnenkort weer een mooie voortuin heeft.
Het lukt me niet alleen
JC Kleingeld verhuisde eind 2021 vanuit Waalwijk naar Boxtel. Daar woont hij nu, samen met twee zoons, aan de Sweelincklaan. Zijn vrolijke inborst verraadt op het eerste gezicht niks over zijn gezondheidstoestand. Want die is na drie hartinfarcten niet best. Al vertellend laat hij los dat het die zware gezondheidsproblemen zijn die hem beperken in wat hij heel graag wil: een fijne, verzorgde voortuin. “Maar het lukt me in mijn eentje niet om dat voor elkaar te krijgen.”
Graag een verzorgde voortuin
Daarom deed JC in 2023 op eigen verzoek mee aan het project GroenMakers. Hierbij kwam de groenploeg van de WSD in actie om zijn voortuin op te ruimen en aan te planten. “Dat was hard nodig”, weet hij nog. “Toen ik hier kwam wonen, lag die vol stenen. Het onkruid groeide er ongehinderd tussendoor. En dat bleef maar groeien, wel een meter hoog. Daar stoorde ik me aan. En ik schaamde me ervoor.”
Geen onderhoud
De hulp van GroenMakers leverde JC een prachtige, opgeruimde voortuin op met verschillende planten, bodembedekkers en frisse kleuren. Maar helaas is daar twee jaar later weinig meer van te zien. “Gebrek aan onderhoud, ik zeg het heel eerlijk”, verklaart hij. “Daardoor oogt het nu mistroostig. Het staat weer vol onkruid, al groeit dat nu niet zo hoog als eerst. En gelukkig zorgt mijn buurvrouw voor het hegje dat tussen ons in staat. Zelf houd ik het paadje naar de voordeur zoveel mogelijk vrij. Daarom staat mijn groene kliko daar ook, dan kan ik de blaadjes of takjes er meteen ingooien, zonder een – voor mij – vermoeiend loopje naar de achtertuin.”
Wel willen, niet kunnen
Het is frustrerend, vindt JC: wel willen maar niet kunnen. “Sommige mensen zeggen: doe niet zo moeilijk, ga er een keer met een schop en een kruiwagen doorheen. Maar mijn hart pompt heel slecht, ik slik zeventien medicijnen per dag. Lichamelijk werk is een brug te ver.” Dat geldt ook voor allerlei andere dagelijkse klussen in huis. “Ik ben heel blij dat mijn zoons daar bijspringen. Maar die hebben ook een fulltime baan. Dus van de voortuin komt het in de praktijk niet.”
Gezocht: hulptroepen
Toch blijft JC optimistisch. “Dat komt misschien omdat ik zelf vrijwilligerswerk doe. Zittend, vanuit huis, help ik mensen bij hun financiën. Ik blijf hopen dat er voor mij ook vrijwilligers zijn die me met mijn tuin kunnen helpen. Als die er weer mooi bij ligt en goed onderhouden wordt, is dat ook goed voor het aanzicht van de straat en de buurt.” Hij is al met JOOST aan het kijken of er vrijwilligers zijn. “Ik weet dat die niet voor het oprapen liggen, maar ik houd de moed erin. Het zou het wonen hier nog fijner maken.”
Wil jij helpen?
Wil je huurders zoals JC helpen bij klusjes die ze zelf door omstandigheden niet (meer) kunnen doen? Stuur dan een mailtje naar ikmaakhetverschil@wonenbijjoost.nl.