Luisterpanel woonwensen van senioren

“Denkt u wel eens na over verhuizen naar een seniorenwoning?  Wat houdt u tegen en wat zou u helpen deze stap te zetten? Waar moet die woning aan voldoen?” Een kleine greep uit de vragen die gesteld werden tijdens het Luisterpanel over de woonwensen van senioren. Vanuit een andere ruimte luisterden zowel collega’s van JOOST als samenwerkingspartners mee. Reageren en vragen stellen kon dus niet. Door de focus op écht luisteren, kregen we hele waardevolle inzichten. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Goed beeld door diverse groep

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende woonwensen van senioren, nodigden we een diverse groep uit. Van een echtpaar dat met de 65 plus verhuisregeling verhuisd is naar een seniorenwoning tot een vijftiger met interesse in een collectieve woonvorm. We nodigden bewust ook jongere bewoners vanaf 55 jaar uit. Zo leerden we meer over wanneer mensen gaan nadenken over de stap naar een seniorenwoning en welke beweegredenen daarachter zitten. Juist die persoonlijke verhalen gaven ons de mooiste inzichten. Marieke Vossen, directeur-bestuurder van JOOST: "Heel waardevol om zo te luisteren naar onze huurders. Het heeft ons veel inzicht gegeven. In hun wensen maar ook in hoe klem mensen soms zitten."

De stap echt zetten is moeilijk

Al deze bewoners zijn - op hun eigen manier - bezig met fijn kunnen blijven wonen. Er zijn allerlei oorzaken die de stap naar een seniorenwoning moeilijk maken. Denk aan afscheid nemen van het huis waar je meer dan 40 jaar hebt gewoond en jouw paleis van hebt gemaakt. Of het niet kunnen vinden van een geschikte woning in de kern waar je al jaren woont en niet uit weg wilt. Ook de grootte van (nieuwbouw)appartementen werd genoemd. Men wil graag gelijkvloers wonen maar niet op 50 á 60 m2. Het kostenplaatje dat komt kijken bij verhuizen wordt ook gezien als drempel. Zowel de hogere huur als de verhuiskosten. Van de andere kant waren er mensen die dolgraag willen verhuizen maar door de regels tussen wal en schip raken, bijvoorbeeld omdat zij nog geen 65 jaar zijn.  

Met een flinke dosis inspiratie aan de slag

De vele maatschappelijke uitdagingen, zoals het tekort aan woningen, maken het niet eenvoudig oplossingen te hebben. Maar dit Luisterpanel heeft ons wel enorm geïnspireerd om daar met nog meer energie aan te werken. Marieke Vossen: "We kregen een compliment van de huurders: "JOOST is niet verantwoordelijk voor het tekort aan woningen en ze werken er heel hard aan." Dat raakt ons en geeft veel energie om door te blijven werken aan het goede (t)huis voor iedereen."

Vierde editie van het Luisterpanel

In 2021 zijn we gestart met Luisterpanels. Dit was de vierde editie die we samen met KWH en Luisterpunt organiseerden. Zij zijn voor veel woningcorporaties in touw met dit soort bijeenkomsten. Tijdens een Luisterpanel gaat een professionele gespreksleider in gesprek met een groep bewoners over een bepaald thema. Collega’s van JOOST luisteren mee in een andere ruimte. Zij kunnen dus niet reageren en geen vragen stellen, enkel luisteren. Dit levert hele waardevolle informatie op. Lees hier meer over de Luisterpanels de we eerder organiseerden.