STEK Rosmalen

STEK: een nieuwe woonbuurt in De Groote Wielen. STEK wordt geen gewone buurt. Hier vind je erven die ieder een eigen gemeenschap vormen in een groene omgeving. Als je in STEK komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je buren en de buurt. In deze woon- en samenlevingsvorm krijgen bewoners veel ruimte om met erfgenoten invulling te geven aan hun woonomgeving, deze tot leven te kweken en ervoor te zorgen. Dit geldt ook voor het delen van spullen en mobiliteit. Dit vraagt van bewoners om meedoen, je zegje doen, in oplossingen denken en zorg voor elkaar, het erf en de natuur hebben.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Samen met Zayaz bouwen we 205 erfwoningen

STEK is een samenwerking van Zayaz en JOOST. In totaal bouwen we 205 erfwoningen verdeeld over 12 erven. Hiervan zijn er 70 van JOOST. De eerste 30 woningen van fase 1 zijn allen van Zayaz. Sinds de start van de voorbereidingen voor fase 2 werken we intensief samen. 

Wonen in STEK?

STEK is niet voor iedereen. Check daarom eerst of STEK echt iets voor jou is op stekindegrootewielen.com. Op deze website geven we ook antwoord op vele vragen. En je kunt er je inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo hoor jij als eerste wanneer de volgende woningen (fase 2) geadverteerd worden. Naar verwachting gebeurt dit begin 2024. De 90 woningen die we in fase 2 bouwen adverteren we in delen op WoonSerive Regionaal. Sta je hier nog niet ingeschreven als woningzoekende? Doe dit dan zo snel mogelijk. 

Goed om te weten

  • er komen meerdere woningtypes
  • er is variatie in indeling, uiterlijk, grootte en huurprijs
  • geschikt voor stelletjes, gezinnen en singles. Jong en wat ouder zijn welkom
  • zowel voor mensen met een laag inkomen (2/3) als middeninkomen (1/3)
  • inschrijven bij Woonservice is nodig. We adverteren met aanbod en loting. Dus ook met weinig inschrijftijd maak je kans.
  • zo'n 120 woningen verplaatsen we tussen 8 en 15 jaar naar een andere plek in De Groote Wielen of Den Bosch. Iedereen kan meeverhuizen als men dat wil.
  • 80 woningen in noordelijke erven blijven permanent staan.

De eerste Stekkies

Op 13 april 2023 namen de bewoners van de eerste twee erven (30 woningen) hun sleutel in ontvangst. Erfgenoten Hanneke, Anick en Hugo vertellen in onderstaande video hoe het wonen in STEK bevalt. En wat hun ervaringen zijn met de woning en de buurt.

Ook Marc voelt zich thuis in STEK. Lees hier zijn verhaal op De Groote Wielen online.

Beste buur

Als je in STEK komt wonen dan kies je niet alleen voor je woning. Je kiest óók voor de buurt en je buren. Je bent als Erfgenoten elkaars beste buur. Dan is het belangrijk dat je elkaar kent. Niet alleen van gezicht, maar ook wie je bent. En wat je interesses en talenten zijn. Tijdens de STEK-reis maakten de toekomstige bewoners al kennis met elkaar tijdens kijkdagen en erfsessies (zie video's hieronder). Zo konden ze ontdekken of STEK echt bij hen past en zij bij STEK. Ook voor de volgende erven organiseren we zulke sessie. 

Tekst gaat verder onder de video's.

 

Maatschappelijke ontwikkelingen

De ontwikkeling van STEK sluit naadloos aan bij maatschappelijke trends. We zien een beweging in de samenleving waarbij mensen graag willen leven in een duurzame lokale gemeenschap die zelfvoorzienend is. Waar mensen elkaar ontmoeten en er aandacht is voor elkaar en het groen. En waar spullen kunnen worden gedeeld. De woningen in STEK komen ook tegemoet aan de wens naar meer biobased, hout, flexibel, modulair en circulair. STEK past geheel in de visie van Zayaz en JOOST. Niet iedere huurder is hetzelfde. Er bestaan verschillende woonwensen. Door nieuwe woonproducten te ontwikkelen bieden we keuze aan een manier van wonen en leven die bij iemand past.

Stedenbouwkundig plan

Om je een goede indruk te geven van deze nieuwe woonbuurt, vertelt stedenbouwkundige Tom van Tuijn je daar in onderstaande video alles over.

Of sla het stedenbouwkundig plan erop na dat is geïnspireerd op de landelijkheid van de omgeving.

Waarom deze woningen?

De druk op de woningmarkt in ’s-Hertogenbosch is groot. Mensen moeten vaak jaren ingeschreven staan voordat ze een sociale huurwoning kunnen krijgen. Vooral starters, jonge gezinnen en ouderen hebben het lastig. Om aan deze behoefte tegemoet te kunnen komen, is het bouwen van flexwoningen een belangrijke oplossing. Met de gemeente 's-Hertogenbosch en de andere Bossche corporaties hebben we hierover afspraken gemaakt. De 205 erfwoningen in Stek zijn bijna de helft van de totaal 500 flexwoningen die we samen in 's-Hertogenbosch plaatsen.

Laat je inspireren

Heb je zelf - als gemeente of corporatie - ook de opdracht om dergelijke woningen te plaatsen? Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? In het Realisatieboek Tijdelijke Huisvesting (uitgave van het Ministerie) zie je 9 succesvolle voorbeelden, waaronder STEK. Of meld je aan voor een projectbezoek aan STEK.  Iedere eerste dinsdag van de maand organiseert Zayaz deze voor zakelijke belangstellenden.. Aanmelden kan via de website van Zayaz.

Of bekijk deze video van een locatiebezoek aan STEK georganiseerd door Platform31 en waar meerdere corporaties en gemeenten aanwezig waren.

Tekst gaat verder onder de video.

Media

Tekst gaat verder onder de video's. 

Pers

Projectteam