De STEK gemeenschap groeit: 91 woningen fase twee opgeleverd.

Feest in de nieuwe woonbuurt STEK want de bewoners van de laatste 63 woningen van fase twee kregen de sleutel. Een bijzondere mijlpaal aangezien het pas zeven maanden geleden is dat de eerste woning van deze fase aankwam bij STEK.

Tijdens het opleverfeestje schreven bewoners en betrokkenen een wens voor STEK. Deze werden in een tijdcapsule gestopt en vakkundig begraven door Jip. Welke wensen uitgekomen zijn, zien we wanneer de woningen over 8 tot 15 jaar verhuizen en de tijdcapsule weer wordt opgegraven.

Tekst gaat verder onder de foto.


Op de foto van links naar rechts: Marieke Vossen (directeur-bestuurder, woonstichting JOOST), Pieter Paul Slikker (wethouder wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing, gemeente ’s-Hertogenbosch), Jip (nieuwe bewoner van STEK) en Robert van der Doelen (directeur, Barli)

Zo snel bouwen lukt doordat de woningen in de fabriek gemaakt worden. Maar het zijn niet enkel de woningen die STEK bijzonder maken. Ook de manier van leven. Bij STEK vormen bewoners een hechte gemeenschap waarin samen leven met elkaar én de natuur centraal staan. Een gemeenschap die inmiddels bestaat uit 121 huishoudens en nog doorgroeit in fase drie.

Genieten van groen, rust én het contact met de buren

Al dagen keek Peggy (70) uit naar de sleuteloverdracht. “Al 15 jaar woon ik in een 60-plus appartement in Den Bosch. En daar woon ik prima, hoor. Maar van die flat naar deze plek is toch echt een flinke stap vooruit. Van stadse drukte naar rust in het groen, samen met de andere bewoners waarvan ik er al veel ken.” Dit komt doordat de nieuwe bewoners de afgelopen maanden op STEK reis gingen. Zo ontdekten zij of de manier van wonen en leven op STEK bij hen past. Want hier kies je niet alleen voor de nieuwe, energiezuinige woning. Je kiest ook voor je buren en de buurt. Je woont in een gemeenschap waarin mensen elkaar kennen, hun steentje bijdragen, spullen delen en elkaar helpen als het nodig is.

Peggy verheugt zich erg op het samen gevoel. “Bijvoorbeeld samen in de tuin werken en kijken welke kruiden er opkomen”. Iets waar Dianne (37) en haar zoon Noud (9) ook naar uitkijken. “We gaan hier duurzaam leven en volop genieten van het contact met de buren en het buiten kunnen zijn. Ik ga bijvoorbeeld groenten verbouwen en Noud kan hier volop buiten spelen met nieuwe vrienden. We gaan in de badkamer vaak onze vieze voeten wassen.”

Een lot uit de loterij

Zo zien Dianne en Noud hun nieuwe huis. “Dit is een fijn, klein huis in een fijne buurt. Het is hier lekker rustig en we gaan hier leven met de spullen die we nodig hebben.” Ruimte voor heel veel spullen hebben bewoners namelijk niet in hun STEK woningen Deze zijn compact zodat de impact op het milieu kleiner is. Voor bewoners betekent dit slim inrichten en vaak ook ontspullen. “Het voelt nu, op de eerste dag, nog wat vreemd en klein”, vertelt Peggy. ”Maar vrijdag komt mijn zus helpen met schilderen en zo ga ik er stapje voor stapje mijn nieuwe thuis van maken. Geen haast, rustig aan en geen harde verhuisdatum. In onze appgroep streven we naar ongeveer 20 juli.”

Op naar de laatste fase

STEK is een samenwerking van woningcorporaties Zayaz en JOOST, fabrikant Barli en gemeente ‘s-Hertogenbosch. In totaal bouwen we 201 woningen verdeeld over 12 erven. Hiervan zijn er 132 van Zayaz en 69 van JOOST. In fase drie volgen de laatste 80 woningen. Deze hopen we zomer 2025 op te leveren. Het belangrijkste verschil met fase één en twee is dat de woningen van fase drie permanent op deze locatie blijven staan. De woningen van fase één en twee verhuizen binnen 8 tot 15 jaar naar een andere plek in ’s-Hertogenbosch. Dit is mogelijk doordat de woningen modulair - en circulair - gebouwd zijn.

Verplaatsbare woningen op tijdelijke locaties is één van de oplossingen om de woningnood aan te pakken. Met de gemeente 's-Hertogenbosch en de andere Bossche corporaties hebben we hierover afspraken gemaakt. De 201 woningen in STEK zijn bijna de helft van de in totaal 500 verplaatsbare woningen die we samen in 's-Hertogenbosch plaatsen.