zonnepanelen

Woon je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning? Dan kun je - indien jouw woning geschikt is - gebruik maken van ons aanbod voor zonnepanelen. Met zonnepanelen bespaar je op je energierekening. Wij betalen het plaatsen van de zonnepanelen. Als huurder betaal je hiervoor een vast bedrag per maand waarover we geen huurverhoging of indexatie vragen. 

Nadat we jouw aanvraag hebben ontvangen, beoordelen we of jouw woning geschikt is. Als dat het geval is krijg je van ons een aanbieding voor het plaatsen van zonnepanelen.

Klik hier om je interesse in ons aanbod voor zonnepanelen door te geven. 

Meer informatie over ons aanbod vind je in de "flyer zonnepanelen". Bekijk ook de veel gestelde vragen hieronder.

Veel gevraagd over zonnepanelen

Kunnen jullie zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Woon je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning? Dan kun je - indien jouw woning geschikt is - gebruik maken van ons aanbod voor zonnepanelen. Voor boven-benedenwoningen geldt dat we alleen zonnepanelen plaatsen wanneer beide bewoners - van zowel de boven- als benedenwoning - mee willen doen.

Met zonnepanelen bespaar je op je energierekening. Wij betalen het plaatsen van de zonnepanelen. Als huurder betaal je hiervoor een vast bedrag per maand waarover we geen huurverhoging of indexatie vragen. 

Nadat we jouw aanvraag hebben ontvangen, beoordelen we of jouw woning geschikt is. Als dat het geval is krijg je van ons een aanbieding voor het plaatsen van zonnepanelen.

Klik hier om je interesse in ons aanbod voor zonnepanelen door te geven. 

Meer informatie over ons aanbod vind je in de "flyer zonnepanelen".

Is een dynamisch energiecontract handig met zonnepanelen?

Algemeen

Dynamische energiecontracten zijn op dit moment minder geschikt wanneer je zonnepanelen hebt. Op een zonnige dag wordt er landelijk veel elektriciteit opgewekt. Gebruik je deze stroom niet direct als bewoner, dan lever je deze opgewekte stroom terug aan het net. De marktprijs van elektriciteit is op dat moment laag of zelfs negatief. Dat betekent dat je (bijna) niets krijgt voor de stroom die je hebt opgewekt. Soms moet je zelfs betalen voor de stroom die je op dat moment terug levert.

Wat levert jullie aanbod voor zonnepanelen mij op?

Algemeen

Dat is afhankelijk van de ligging van jouw dak. En of je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning woont.

Eengezinswoningen

Op geschikte daken van eengezinswoningen gelegen op het oosten of westen, plaatsen we zes zonnepanelen. Op geschikte daken met een zuidelijke ligging, plaatsen we vijf zonnepanelen. 

Boven-benedenwoningen

Op geschikte daken van boven-benedenwoningen leggen we in principe vier zonnepanelen per bewoner. In totaal worden er dus acht zonnepanelen geplaatst: vier voor de ene bewoner en vier voor de andere huurder. 

Soms past het niet om vier zonnepanelen per bewoner te plaatsen. We plaatsen dan drie zonnepanelen per bewoner. 

Voordeel berekenen

Hoeveel zonnepanelen je opleveren is lastig te zeggen. Dit komt doordat de energietarieven sterk varieëren. Daarnaast brengen steeds meer energieleveranciers kosten in rekening voor opgewekte stroom die je teruglevert. In dat geval leveren je zonnepanelen je meer voordeel op wanneer je zoveel mogelijk opgewekte stroom direct verbruikt. Jouw verbruik en je energiecontract spelen dus ook een rol in hoeveel voordeel zonnepanelen jou opleveren. 

Met onderstaande berekening kun je een inschattig maken van het financiele voordeel dat zonnepanelen jou opleveren. Om dit te kunnen berekenen heb je het tarief nodig dat jij betaalt per kWh. En hoeveel zonnepanelen wij op jouw dak plaatsen, zie de info hierboven. 

Geschatte opbrengst

De geschatte opbrengst in kWh is:

 • 4 zonnepanelen 1200 kWH
 • 5 zonnepanelen 1760 kWh
 • 6 zonnepanelen 1820 kWh

Berekening

 • Eerst bereken je de verwachte opbrengst in € per jaar. Hiervoor vermenigvuldig je de geschatte opbrengst in kWh met het tarief dat jij betaalt per kWh:Verwachte opbrengst in kWH x tarief per kWh = verwachte opbrengst in € per jaar

  Stel je kunt 4 zonnepanelen krijgen en je betaalt €0,25 per kWH dan is de berekening als volgt:

  1200 kWh x € 0,25 = € 300 per jaar
 • Vervolgens bereken je hoeveel huur je per jaar betaalt voor de zonnepanelen. Per zonnepaneel betaal je € 2,50 per maand.

  Aantal zonnepanelen x € 2,50 x 12 maanden = totale huur per jaar

  Huur je 4 zonnepanelen dan is de berekening als volgt:

  4 x € 2,50 = € 10,00 per maand = € 120 per jaar.
 • Je netto voordeel per jaar bereken je als volgt:

  Verwachte opbrengst in € per jaar - totale huur per jaar = netto voordeel per jaar

  In het geval van 4 zonnepanelen is de berekening als volgt:

  € 300 - € 120 = € 180 per jaar

Hoeveel zonnepanelen kan ik laten plaatsen op mijn woning?

Algemeen

Dat is afhankelijk van de ligging van jouw dak. En of je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning woont. 

Eengezinswoningen

Op geschikte daken van eengezinswoningen die zijn gelegen op het oosten of westen, plaatsen we zes zonnepanelen. Is het dak geleden op het zuiden dan plaatsen we vijf zonnepanelen.

Boven-benedenwoningen

Op geschikte daken van boven-benedenwoningen plaatsen we in principe vier zonnepanelen per bewoner. In totaal worden er dus acht zonnepanelen geplaatst: vier voor de ene bewoner en vier voor de andere bewoner. In enkele gevallen past het niet om vier zonnepanelen per bewoner te plaatsen. We plaatsen dan drie zonnepanelen. 

Zie ook de "Flyer zonnepanelen".

Waarom kan ik niet meer zonnepanelen laten plaatsen op mijn dak?

Algemeen

Wij investeren fors in het energiezuinig maken van onze woningen. Het grootste gedeelte van deze investering gaat naar isoleren. Daar kiezen we voor omdat een goed geïsoleerde woning het beste helpt bij het verlagen van de energierekening. Een kleiner deel van onze investering gaat naar het plaatsen van zonnepanelen. Door minder zonnepanelen per woning te plaatsen, kunnen we dit bij meer woningen doen. Zo daalt de energierekening voor meer huurders.

Een andere reden om niet meer zonnepanelen per woning te plaatsen is de onzekerheid over de salderingsregeling. De overheid heeft besloten dat de regeling voorlopig blijft bestaan maar dat biedt geen garanties voor de toekomst. Als salderen niet meer mogelijk is, moet je je opgewekte stroom zoveel mogelijk direct verbruiken om te blijven profiteren van jouw zonnepanelen. Daarnaast brengen steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening. Je betaalt dan voor de energie die je teruglevert aan het net. Daarom kiezen wij ervoor een kleiner aantal zonnepanelen te plaatsen per woning. Hiermee is de kans groter dat je de stroom die jouw zonnepanelen opwekken direct kunt verbruiken. 

Wat betaal ik voor het laten plaatsen van zonnepanelen via jullie?

Algemeen

Per paneel betaal je € 2,50 per maand. Dat is een vast bedrag waarover we géén huurverhoging of indexatie vragen. Je tekent hiervoor een aparte akkoordverklaring. Deze kosten hebben geen invloed op jouw huurtoeslag. De zonnepanelen zijn verzekerd via de opstalverzekering van JOOST. Hier hoef je dus zelf geen kosten voor te maken.

Mijn aanvraag voor het laten plaatsen van zonnepanelen is goedgekeurd. Hoe gaat dit nu verder?

Algemeen

Zie hiervoor de "Flyer zonnepanelen". Hierin vind je een stap voor stap uitleg van wat er nu gaat gebeuren.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Ja dat mag, mits ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je hebt van te voren toestemming nodig. Klik hier om deze Zelf Aangebachte Verandering aan te vragen. Zodra je goedkeuring hebt ontvangen, kun je aan de slag.

Maar je kunt misschien ook gebruik maken van het aanbod van Woonstichting JOOST waarbij wij zonnepanelen op jouw eengezinswoningen of boven-benedenwoning leggen. Klik hier voor meer informatie.

Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?

Algemeen

Het is niet nodig om je zonnepanelen jaarlijks schoon te maken. Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen via JOOST, dan houdt 365zon dagelijks de opbrengst van jouw panelen in de gaten. Zien zij dat de zonnepanelen onderpresteren. dan neemt 365zon contact met je op om te beoordelen wat het probleem is. Presteren de zonnepanelen minder doordat ze vervuild zijn, dan laten wij de panelen schoonmaken.

Ik heb zonnepanelen laten plaatsen via JOOST. Ik heb een (technische) vraag. Bij wie moet ik zijn?

Algemeen

Via monitoring houdt 365zon in de gaten hoeveel stroom jouw zonnepanelen opbrengen. Wanneer dit minder is dan verwacht, dan nemen zij vanzelf contact met je op. Je hebt hier zelf dus geen omkijken naar.

Heb je alsnog een (technische) vraag over jouw zonnepanelen? Neem dan contact op met 365zon. Zij zijn op werkdagen tussen 09.00 en 17.30 uur bereikbaar via 040 304 60 98 of stuur een e-email: zonnepanelen@365zon.nl.

Moet ik thuis zijn als de zonnepanelen op mijn woning worden geplaatst?

Algemeen

Ja, want er moeten ook aanpassingen in de woning gedaan worden. Bijvoorbeeld het plaatsen van de omvormer en het aanpasen van de meterkast.

Moet ik zelf aan mijn energieleverancier doorgeven dat er zonnepanelen op mijn woning zijn geplaatst?

Algemeen

Ja, je kunt dit zelf doorgeven aan je energieleverancier en je voorschot bedrag verlagen.

Er zijn zonnepanelen op mijn dak gelegd. Moet ik mijn zonnepanelen zelf aanmelden bij Enexis?

Algemeen

Zijn je zonnepanelen net geplaatst? Dan hoef je dit niet zelf te doen.

Zijn je zonnepanelen een tijd terug geplaatst? Dan kan het zijn dat Enexis je een brief stuurt met het verzoek je installatie aan te melen.  Hieronder lees je hoe je dit doet.

 1. Ga naar www.energieleveren.nl.
 2. Vul jouw adresgegevens en de laatste 6 tekens van je meternummer in.
 3. Vul je contactgegevens in en bevestig je e-mailadres.
 4. Vul de gegevens van jouw zonnepanelen in.

De gegevens van je zonnepanelen:

 • AC- of uitgangsvermogen omvormer in kiloWatt (kW): 5 panelen = 1.5 kW en 6 panelen = 2 kW
 • Aantal zonnepanelen: 5 of 6 panelen
 • Vermogen per zonnepaneel in Wattpiek (Wp): 360 WP
 • Merk omvormer: Goodwe
 • Type omvormer 5 panelen = GW1500XS en 6 panelen = GW2000XS
 • Aanwezigheid elektriciteitsopslag: Niet aanwezig
 • Datum inbedrijfname: vul hier de datum in waarop de zonnepanelen geplaatst zijn. 

Hoe kan ik zien hoeveel stroom er wordt opgewekt door de zonnepanelen?

Algemeen

Dat zie je in een app op je mobiele telefoon. Hierover vertelt 365zon je meer wanneer zij de zonnepanelen plaatsen.

Waar meld ik een storing aan mijn zonnepanelen?

Algemeen

Zijn jouw zonnepalen via JOOST geplaatst door 365zon? Dan bel je naar 040 304 60 98.

Je kunt hier geen storingen melden van zonnepanelen die jouw eigendom zijn.

Plaatsen jullie ook zonnepanelen op hoogbouw?

Algemeen

Jazeker! Op verschillende appartementencomplexen liggen al zonnepanelen. De stroom die we hiermee opwekken, is bestemd voor de algemene ruimtes van deze gebouwen. Bewoners betalen daardoor minder servicekosten.

In de toekomst willen we op nog veel meer hoogbouwdaken zonnepanelen leggen. Hiervoor moeten we eerst controleren op welke daken dit mogelijk is. Totdat we dit weten, plaatsen we geen nieuwe zonnepanelen op appartementencomplexen.

Er zit een vogelnest onder mijn zonnepanelen, wat moet ik doen?

Algemeen

Vogelnesten onder zonnepanelen kunnen geen kwaad. Er zijn geen gevallen bekend waarin vogelnesten onder zonnepanelen voor onveilige situaties hebben gezorgd. Daarom voeren wij geen werkzaamheden uit om eventuele nesten te verwijderen. Wat ook meespeelt is dat het verboden is om vogelnesten tijdens het broedseizoen te verwijderen.

Verwijderen jullie de zonnepanelen als de salderingsregeling komt te vervallen?

Algemeen

De overheid heeft besloten dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. Wel is het zo dat steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen. Dit betekent dat je moet betalen voor de energie die je teruglevert aan het net. Gebruik je de opgewekte stroom direct? Dan betaal je voor die stroom geen terugleverkosten. Zowel je verbruik als de keuze voor je energieleverancier, bepalen dus in welke mate jij profiteert van je zonnepanelen. Meer informatie over het kiezen van een energiecontract vind je hier.

Aantal zonnepanelen aangepast op verbruik

Om  de kans groter te maken dat je de stroom die je opwekt direct kunt verbruiken, plaatst JOOST een kleiner aantal zonnepanelen per woning. Veel mensen vinden het namelijk lastig om de opgewekte stroom direct te verbruiken. Dit komt doordat de meeste stroom verbruikt wordt op het moment dat de zon niet of minder schijnt (in de avond en herfst/winter). Meer informatie hierover vind je hier. 

Verwijderen onverstandig

Het verwijderen van je zonnepanelen is eigenlijk altijd onverstandig. Zelfs al betaal je terugleverkosten, je ‘verdient’ voorlopig nog steeds aan de energie die je opwekt. Meer dan de kosten die de leverancier op jaarbasis aan jou berekent voor het terugleveren. 

Verwijder of ontkoppel nooit zelf je zonnepanelen. Deze staan onder hoge spanning waardoor het gevaarlijk is om zelf iets aan de bedrading of installatie te doen.

Zorgen over je energievebruik?

Heb je toch vragen of zorgen over je energieverbruik. Neem dan eens contact op met een energiecoach. Klik hier voor meer informatie.