Zonnepanelen zijn écht nog interessant!
Veel huurders van JOOST hebben zonnepanelen op hun dak. Dat is financieel nog steeds aantrekkelijk. Maar gaan ze binnenkort geen geld kósten in plaats van opleveren? Nee, zeggen Patricia de Moet en Linda Tuijt, duurzaamheidsspecialisten bij JOOST. Ze leggen graag uit dat zonnepanelen financieel nog steeds aantrekkelijk zijn.
Patricia en Linda merken dat mensen wat onrustig worden nu sommige energieleveranciers ‘terugleverkosten’ gaan rekenen. “Maar zelfs als je terugleverkosten moet betalen, bespaar je met zonnepanelen echt nog op je energierekening”, vertellen ze. “Helemaal als je je eigen zonnestroom direct gebruikt.” Dat komt omdat je dan weinig stroom ‘teruglevert’. Hoe minder je teruglevert, hoe minder een energiemaatschappij je aan terugleverkosten in rekening brengt.
Terugleverkosten, zó zit het
Maar wat zijn dat dan precies, die terugleverkosten? Patricia: “Terugleverkosten gaan over een kleine vergoeding die je aan je energieleverancier moet betalen als je stroom ‘over’ hebt. Dat is het geval als je met je zonnepanelen méér stroom opwekt dan je verbruikt. Die stroom gaat het algemene elektriciteitsnet in. Hier vragen de meeste energieleveranciers een klein bedrag voor: de terugleverkosten. Hoeveel je betaalt, ligt aan je energieleverancier en je contract.”
Panelen eraf halen, is geen optie
Sommige mensen vragen zich af of het misschien beter is om de panelen maar van het dak af te halen. Of om er een paar af te sluiten. Dat is echter geen optie. “Het is erg gevaarlijk om zelf aan zo’n installatie te sleutelen”, vertelt Patricia. “Daarnaast loop je dan voordeel mis! Want dan moet je ál je stroom van je energieleverancier kopen. En dat is altijd duurder.”
Zo profiteer je van jouw zonnepanelen
Wil je zo min mogelijk terugleverkosten betalen? “Probeer dan je zelf opgewekte stroom direct te gebruiken”, tipt Linda. “Zet bijvoorbeeld je wasmachine aan als de zon schijnt. Dat is misschien anders dan je jaren hebt gedaan. Ken je het oude ‘dag-nachtstroom’ nog? Dat bestaat al heel lang niet meer. Sinds de komst van slimme meters werken de tarieven heel anders. Toch denken veel mensen dat ’s nachts een wasje draaien goedkoper is. Maar juist met zonnepanelen is overdag stroom verbruiken het beste voor je portemonnee.”
Als je overdag niet thuis bent
Patricia: “Het is even wennen, je apparaten overdag aanzetten. Gelukkig hoef je daar niet voor thuis te blijven. Een tijdklokje op je apparaten kan je helpen. Je kunt hierover meer informatie krijgen bij de energiecoaches in jouw gemeente. Die weten waar je zo’n klokje kunt krijgen en hoe je het aansluit en gebruikt.” De energiecoaches zijn sowieso heel nuttig om eens te bellen, vindt ze. “Deze vrijwilligers zijn er speciaal om te helpen je totale energieverbruik te verlagen. Ze komen bij je langs en adviseren je persoonlijk. Ook laten ze zien waar je in jouw woning eenvoudig kunt besparen.”
Salderingsregeling
Dan is er ook nog de term ‘salderen’. Salderen gaat over jouw stroomverbruik op jaarbasis. De energieleverancier doet hiervoor twee dingen:
- Hij kijkt hoeveel ‘gewone’ stroom je in een jaar van hem hebt gekocht;
- Hij kijkt hoeveel zelf-opgewekte stroom je in datzelfde jaar aan hem hebt geleverd (omdat je dat zelf niet hebt gebruikt)
De twee hoeveelheden streept hij tegen elkaar weg. Stel: je hebt 3.000 kWh van de energieleverancier gekocht en je hebt in datzelfde jaar 2.000 kWh aan hem geleverd. Dan is het verschil 1.000 kWh. Alleen over die hoeveelheid betaal je dan verbruikskosten.
Terugleververgoeding
Het komt weleens voor dat mensen in een jaar tijd méér stroom opwekken dan ze van hun energieleverancier kopen. Dan krijg je voor de door jou teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Het ligt aan je energiecontract of het tarief hiervoor gunstig is.
Check je energiecontract
Linda en Patricia snappen dat het mensen soms duizelt. “Maar je kunt ervan op aan dat je financieel vrijwel altijd beter uit bent met zonnepanelen. Helemáál als je overdag je apparaten aanzet. Ook nuttig: check jaarlijks je energiecontract. Er kan veel verschil zitten tussen wat jouw energieleverancier aanbiedt en wat andere leveranciers bieden. Durf ook over te stappen naar een andere energieleverancier als die voordeliger is.” Ondertussen blijft JOOST bovenop de ontwikkelingen zitten, samen met andere woningcorporaties. “Want we willen dat zonnepanelen ook over vijf jaar en daarna voor huurders interessant blijven.”
Meer weten?
Op www.wonenbijjoost.nl/ik-huur/energie-besparen/zonnepanelen vind je heel veel vragen én antwoorden over de zonnepanelen op je woning.