veiligheid

Een goede, veilige woning. Daar zorgen wij voor. Denk aan het plaatsen van rookmelders en goed hang- en sluitwerk. Hieronder vind je alle informatie over veilig wonen.

Voor meer informatie over het plaatsen van rookmelders zie de flyer 'Plaatsen van Rookmelders. 

Veel gevraagd over veiligheid

Plaatsen jullie rookmelders in mijn woning?

Algemeen

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders te hangen. 

Zijn er nog geen rookmelders aanwezig? Dan worden deze binnenkort geplaatst. Indien nodig worden bestaande rookmelders vervangen. Dit is gratis. Een afspraak maken is niet nodig. Mocht je niet thuis zijn, dan komen we op een later moment terug.

Zie voor meer informatie over het plaatsen van rookmelders de Flyer 'Plaatsen van rookmelders'. 

Mijn rookmelder is kapot. Vervangen jullie deze?

Algemeen

Als de rookmelder van ons is wel. Ben je lid van het serviceabonnement? Dan vervangen we ook de batterij als dit nodig is. Heb je de rookmelder zelf opgehangen? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

Hoe test ik of mijn rookmelder nog goed werkt?

Algemeen

Het is verstandig om zo nu en dan te testen of je rookmelder het nog goed doet. Druk ongeveer 10 seconden op de testknop van de rookmelder. De testknop is een klein rond knopje op de zijkant of het deksel van de rookmelder. Gaat het alarm af? Dan doet de rookmelder het goed.

Let op: test je rookmelder niet vaker dan maximaal 3 keer per jaar en laat deze maar heel kort afgaan. Door het testen gaat de batterij namelijk veel sneller leeg. 

Wat moet ik doen als mijn rookmelder piept?

Algemeen

Gaat het om een rookmelder die door ons is opgehangen? Of een rookmelder die is aangesloten op elektriciteit? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400. Gaat het om een rookmelder die je zelf hebt opgehangen of is opgehangen door een vorige bewoner? Raadpleeg dan de handleiding van de rookmelder om erachter te komen waarom de rookmelder piept. Vaak komt dit doordat de batterij bijna leeg is. Als je de batterij vervangt, stopt het piepen.

Ik wil een Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen of verlengen. Hoe werk dit?

Algemeen

Dit kun je zelf regelen via de website over het Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl. De kosten zijn voor jou, zowel die voor het certificaat als die voor de aanpassingen die je moet doen.

Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Algemeen

Op www.politiekeurmerk.nl vind je volop informatie. Hulp nodig? Schakel een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zij bekijken of jouw woning aan de eisen voldoet. Alle kosten die met het certificaat te maken hebben, zijn voor jou.

Wat zijn de regels voor brandveiligheid in woongebouwen?

Algemeen

Sinds 1 juli 2024 is er strengere wet- en regelgeving voor brandveiligheid in woongebouwen.

Geen spullen in vluchtroutes

Alle gemeenschappelijke ruimten (gangen, galerijen en trappenhuizen) van een woongebouw zijn een vluchtroute. Hulpdiensten en bewoners moeten in geval van nood vrije doorgang hebben. Daarom moeten alle gemeenscappelijke ruimten altijd vrij zijn van spullen. Ook scootmobielen mogen dus niet meer in de algemene ruimten of op galerijen worgen gestald of opgeladen. 

Geen brandgevaarlike materialen in algemene ruimten

Daarnaast moeten de algemene ruimten brandveilig zijn. Dat betekent dat hier geen brandgevaarlijke materialen mogen staan of hangen. Schilderijen en andere wandversieringen zijn dus niet meer toegestaan.

Mag ik mijn scootmobiel in een algemene ruimte of op de galerij stallen of opladen?

Algemeen

Nee, dit is niet toegestaan. Sinds 1 juli 2024 gelden er namelijk strengere regels voor de brandveiligheid van woongebouwen. De accu’s van scootmobielen zijn zeer brandgevaarlijk en zorgen bij brand voor veel rook. Ook kunnen scootmobielen vluchtroutes blokkeren. Zet je scootmobiel daarom in je woning, berging, speciale scootmobielstalling of buiten het gebouw.