Alles wat je moet weten over ventileren en ventilatiesystemen

Als je isoleert, moet je ook ventileren. Die twee horen bij elkaar. Reden: bij isolatie maak je een woning luchtdicht. De warmte blijft lekker binnen zodat je minder hoeft te stoken. Maar… een potdicht huis is niet echt gezond. Je móet ventileren om de lucht in de woning te verversen. Een raam openzetten? Dat kan. Lees hier alles over ventileren en ventilatiesystemen.

Waarom krijg ik een ventilatiesysteem in mijn geïsoleerde woning?

Wij zeggen altijd: als je isoleert, moet je ook ventileren. Die twee horen bij elkaar. Reden: bij isolatie maak je een woning luchtdicht. De warmte blijft lekker binnen zodat je minder hoeft te stoken. Maar… een potdicht huis is niet echt gezond. Je móet ventileren om de lucht in de woning te verversen. Een raam openzetten? Dat kan. Maar dat is alleen effectief als dat 24 uur per dag op een kier staat. Niet te doen met de hoge stookkosten. Dus als we jouw woning isoleren, dan krijg je er ook een ventilatiesysteem bij. Dit kan bijvoorbeeld een balansventilatie met WTW zijn. Het ventileert de hele dag je huis, de binnentemperatuur blijft heel aangenaam én je bespaart energie.

Valt er wat te kiezen in ventilatiesystemen?

Nee. De keuze voor het juiste systeem maken we in samenwerking met technische experts. Dat zijn de mensen die bovenop de techniek zitten. Die kwaliteit kunnen beoordelen. En die weten of een systeem de resultaten geeft die we willen bereiken.

Mag ik aangeven waar ik het ventilatiesysteem in mijn huis wil laten plaatsen?

Nee. Ook die keus is er één voor de echte specialisten. Die bekijken waar we de ventilatiebox het beste kunnen plaatsen. En waar de leidingen voor aan- en afvoer van lucht verantwoord en veilig kunnen lopen. Tegelijkertijd beseffen we ook dat het systeem de bewegingsvrijheid in huis niet mag beperken. Daarom is het altijd puzzelen wat móet en wat kan. De ervaring leert dat zolders, inpandige bergingen of kasten de ruimte bieden die we nodig hebben.

Kan ik van tevoren zien hoe dat eruit komt te zien?

Ja. In veel gevallen richten we in de straat waar we aan de slag gaan eerst een modelwoning in. Daar plaatsen we dan een compleet werkende installatie. Buurtbewoners kunnen hier komen kijken hoe het er ook in hun woning uit komt te zien. Daar krijg je ook een indruk van het geluid van de installatie. Wij zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. We zorgen ook voor een brochure met foto’s en uitleg.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Truus van Trigt heeft inmiddels een modern balansventilatiesysteem met WTW en is hier erg blij mee: "Fijn dat JOOST dit regelt en dat wij hiervan kunnen profiteren." Lees hier het interview met haar.

Mag mijn raam nog wel open met een ventilatiesysteem?

Jazeker. Het systeem blijft gewoon ventileren, ook als er een raam openstaat. Dus als je het prettig vindt om ’s ochtends je raam open te zetten: vooral doen. We noemen dat 'luchten'. In feite is dat een tijdelijke manier om lucht te verversen. Ventileren met dit systeem gebeurt continu, 24 uur per dag.

Stel dat ik zo’n WTW-installatie niet wil. Wat dan?

Een WTW-installatie is onderdeel van een uitgebalanceerd energiebesparingspakket. Daarvan kun je niet zeggen: 'ik haal er een maatregel of installatie uit'. Want dan werkt de besparing niet goed meer. Bij een woongebouw met appartementen is het net wat anders. Wil 70% van de bewoners dat een project doorgaat, inclusief alle installaties en maatregelen? Dan gaat het voor álle bewoners door. Ook voor degenen die niet mee willen doen.

Ik zie op tegen dat verbouwen. Wat nu?

We plannen de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk. Daarvan brengen we je op tijd op de hoogte zodat je daar rekening mee kunt houden. Ook kun je op onze projectconsulenten rekenen. Die zijn je aanspreekpunt voor vragen. Heb je extra hulp nodig, bijvoorbeeld omdat je ziek bent of minder mobiel, dan zorgen we daarvoor. In de meeste gevallen houden we ook een lege woning achter de hand waar bewoners kunnen douchen
als hun eigen water tijdelijk is afgesloten.

Isoleren = ventileren

In een huis met onvoldoende ventilatie zijn de luchtvochtigheid en CO2-concentratie vaak hoog. Dit is niet gezond en een hoge luchtvochtigheid kan schimmelvorming veroorzaken. Daarom gaat isoleren bij JOOST altijd gepaard met duurzaam ventileren.