Zo maken we bij JOOST keuzes in verduurzaming
Een duurzaam huis levert je veel besparingen op. Voor het milieu én voor jezelf. Ook woon je fijner. Want een duurzaam huis is tochtvrij, lekker warm in de winter en koeler in de zomer. JOOST is al een tijdje bezig met het verduurzamen - of: energiezuinig maken - van woningen. Rik Verboven en Brechtje van den Nieuwenhuizen vertellen hoe JOOST dit doet, welke keuzes we maken en wat erbij komt kijken voordat het bouwbedrijf en de installateur op de stoep staan.
“Verduurzamen doen we niet ‘zomaar uit de losse pols’”, vertelt Brechtje. Ze is projectconsulent bij JOOST. “We doen het omdat dit moet en omdat het nodig is. Daar zitten afspraken achter die Nederland met de rest van de wereld heeft gemaakt. Die liggen vast in het Klimaatakkoord. Wat dit voor JOOST betekent? Dat we alleen nog maar energiezuinige nieuwbouwwoningen bouwen. En dat we bestaande woningen energiezuinig maken. Dat is met 7.500 woningen best een ingewikkelde klus.”
Bouwtijd blijft zo kort mogelijk
Rik is projectleider onderhoud en renovatie bij JOOST. Hij weet dus precies wat er allemaal komt kijken bij projecten bij bestaande woningen. “Als wij een woning verduurzamen, doen we dat vaak in combinatie met groot onderhoud. Dat doen we bewust. Want voor huurders kan al dat onderhouden en verduurzamen vervelend zijn. Dat snappen we heel goed. Door alles in één keer aan te pakken, blijft de bouwtijd zo kort mogelijk.”
Voorrang voor woningen met laag energielabel
JOOST geeft huizen en appartementen met een laag energielabel voorrang. Rik: “Dat zijn de woningen die nu nog niet goed geïsoleerd zijn. De bewoners hebben hier een grotere kans op koude- en tochtklachten, een hoge luchtvochtigheid en schimmelproblemen. Ook hun energierekening zal hoger zijn, want in deze huizen moet je flink stoken om het warm te krijgen. Als het nodig is, vernieuwen we deze huizen met álles wat daarvoor nodig is: van een nieuw en geïsoleerd dak tot gevelisolatie. Van nieuwe kozijnen met HR++-glas tot een balansventilatiesysteem met WTW. En alles wat ertussen zit. Als het kan, plaatsen we ook zonnepanelen. Met dit pakket verbruiken huurders vanzelf heel veel minder gas.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Projectleider Rik Verboven en projectconsulent Brechtje van den Nieuwenhuizen: "De meeste maatregelen betaalt JOOST."
We bieden altijd één pakket aan
Brechtje: “We gaan nooit aan de slag zonder hierover met huurders te hebben gesproken. We merken wel dat hierover misverstanden bestaan. Want we bieden daarmee niet altijd ruimte voor keuzes. Die zijn er vaak simpelweg niet bij verduurzamen. Je kunt niet kiezen uit wel of geen gevelisolatie. Of wel of geen HR++-glas. Of wel of geen balansventilatie. Dit zijn allemaal maatregelen die bij elkaar horen, als één energiebesparingspakket. Wat we wel doen: zo’n project tot in detail toelichten. Dat doen we met een duidelijke brochure. Door klaar te staan met uitleg. En soms ook door een modelwoning in te richten in de straat. Daar kunnen bewoners met eigen ogen zien hoe het bij henzelf gaat worden.” Een uitzondering vormen zonnepanelen. “Daarover heeft een bewoner wel altijd het laatste woord. Al moet een woning wel geschikt zijn voor zonnepanelen. Een dak dat aan de schaduwkant zit, is bijvoorbeeld niet geschikt.”
De meeste maatregelen betaalt JOOST
Verduurzamen kost veel geld. Wie dat betaalt? Daarover kan Rik kort zijn. “Dat doet JOOST. Het gaat dan om isolerende maatregelen en om het plaatsen van een ventilatiesysteem. De huren gaan daarvan dus niet omhoog. Alleen voor het plaatsen van een warmtepomp mag JOOST bij renovaties een huurverhoging vragen.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
We werken volgens een strakke planning
JOOST is al een heel eind op weg met het energiezuinig maken van woningen en woongebouwen met appartementen. Projectconsulenten van JOOST zijn inmiddels ervaren in het begeleiden van de bewoners. Al die ervaringen helpen om de uitvoering steeds soepeler te laten verlopen. Ook de samenwerking met vaste aannemers en installateurs helpt daarbij. Brechtje: “Zij kennen onze woningen. Ook zijn ze gewend om te werken in huizen waar de bewoners zelf nog rondlopen. Belangrijk, want we weten ook dat zo’n verbouwing impact heeft. Je huis staat toch even op z’n kop met werklui die om half acht ’s ochtends op de stoep staan. Je dagelijkse routine is even weg. Daarom werken we volgens strikte planningen. Die stemmen we af met iedereen die erbij betrokken is. Geen verrassingen dus, daar streven we naar. Al zijn onvoorziene omstandigheden nooit helemaal uit te sluiten. Zeker in bestaande bouw komen we weleens tegenvallers tegen. Zoals bestaande leidingen die ondanks berekeningen toch niet geschikt blijken voor een modern klimaatsysteem. Dan moet je je planning gaan aanpassen. In gesprek met bewoners over ‘meer dagen werk’. Niet leuk, maar soms niet te voorzien.”
Verduurzaming niet altijd zichtbaar
Rik: “Zodra een woning energiezuinig is gemaakt, zijn heel veel getroffen maatregelen onzichtbaar. Gevelisolatie zit doorgaans in je spouwmuur, daar zie je dus niks van. En je kunt nog steeds naar buiten kijken door die kozijnen met HR++-glas. Toch zijn er ook ingrepen die soms wel zichtbaar zijn, zoals het balansventilatiesysteem. Althans, als het niet op zolder wordt geplaatst. Dit systeem is nodig om je geïsoleerde huis goed te ventileren. Dit voorkomt vocht en schimmel en het draagt bij aan een gezond binnenklimaat in je huis.” Volgens Brechtje en Rik is ‘verduurzamen’ soms balanceren op een slap koord. “We willen voor elk project, voor elke straat en voor elke huurder de juiste keuzes maken. In de praktijk is dat niet altijd naar ieders zin. Wat we wel kunnen beloven: na afloop heb je én meer wooncomfort én een lagere energierekening.”