‘Dág Boxtel, hallo Esch’

JOOST gaat de huurwoningen in de Hertogenstraat in Boxtel slopen. Riek Beerendonk (58) moest daardoor verhuizen. Ze kwam in Esch terecht. Wie haar tweeëneenhalf jaar geleden had verteld dat ze daar nu dolgelukkig woont, had ze voor gek verklaard.

In die zomer van 2020 was ze vooral boos. Destijds was nog niet bekend of haar woning zou worden gesloopt of gerenoveerd. “Verwarrend vond ik. Alsof ze bij JOOST niet op één lijn zaten. Voor mij was één ding zeker: ik wilde er niet weg. Ik woonde er 47 jaar. Groeide er op, net zoals mijn eigen zoons. We hadden een garage aangebouwd, onze keuken verbouwd. En het was een fijne buurt. Wat ook niet hielp: veel wisselingen in contactpersonen destijds aan de kant van JOOST. Waardoor het voelde alsof we steeds opnieuw moesten beginnen.”

Riek Beerendonk: "Ik ben zó blij met hoe dit voor ons heeft uitgepakt".

Klankbordgroep van bewoners

Ze zocht uit protest de media op. Vormde met enkele buren een groepje om de belangen van alle bewoners te behartigen. Samen benaderden ze de huurdersraad Huurders van JOOST en kwamen zo bij de Woonbond in Eindhoven terecht. “Dat is een onafhankelijke instantie. Die helpt je met je rechten en plichten. Heel fijn, want wij wisten daar zelf natuurlijk weinig van.” De tips van de Woonbond hielpen Riek goed om de juiste vragen te stellen. Ook voorzitter Ad Boleij van de Huurdersraad heeft ze goed geholpen. “Wat heel prettig was: JOOST nam ons serieus. Ons bewonersgroepje groeide uit tot een heuse Klankbordgroep. Niet om de sloop tegen te houden. Want daarover is in 2021 definitief een besluit genomen. Wel om mee te helpen aan een goed Sociaal Plan. Zodat het verhuizen voor voor alle bewoners goed geregeld is, zonder stress.”

Bijdrage aan Sociaal Plan

Rieks boosheid was in die periode gezakt. Maar ze bleef zich vastbijten in het proces, samen met de andere leden van de Klankbordgroep. Ze voerden veel gesprekken met JOOST. Hun inbreng kwam zelfs in het Sociaal Plan terecht. Zoals een hogere verhuisvergoeding. En niet één maar twee maanden om te verhuizen, zonder dubbele huur te betalen. “Ja, ik was in het begin woedend. Achteraf besef je: JOOST deed wat het kon. Heel fijn dat we er zo goed uit zijn gekomen.”

Veel ruimer, veel comfortabeler

Ondertussen moest Riek met haar gezin ook op zoek naar een andere woning. Ze vond er eentje in Esch. “Van Woonveste, een andere corporatie. Maar hier in de regio werkt JOOST daarmee samen. Dus we konden onder dezelfde voorwaarden, dus met voorrang, van Woonveste gaan huren.” Op 12 december 2022 trok ze erin, samen met man, zoons en honden. “Ik kan niet anders zeggen dan: het is hier héérlijk. Dit huis is járen jonger dan ons oude. Veel ruimer, veel comfortabeler. Met een moderne keuken op inductie en een grote tuin. We zijn er echt op vooruit gegaan. Ik ben zó blij met hoe dit voor ons heeft uitgepakt. Ik mis mijn buren uit de Hertogenstraat wel. Maar van de andere kant: ik ben zó in Boxtel.”

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine zomer 2023.