Samen met Annenborch Rosmalen

Het nieuwe seniorengebouw aan de Raadhuisstraat in Rosmalen is klaar. In maart kregen de eerste bewoners van de 37 woonzorgappartementen de sleutel van hun nieuwe woning. Bijzonder: in dit gebouw ontvangen bewoners ook zorg, waarbij er eveneens aandacht is voor sociale ondersteuning. Dit is te danken aan de nauwe samenwerking met ouderenorganisatie Annenborch. Zij maakten daar al plannen voor toen de eerste paal nog geslagen moest worden.

Vertegenwoordiging vanuit alle dorpen

Annenborch is een echte Rosmalense zorgverlener”, vertelt Marja Theelen. Ze is teammanager Zorg bij Annenborch. “We zijn altijd op zoek naar manieren om mensen hier in het dorp zo prettig mogelijk oud te laten worden. Dit noemen wij streven naar een ‘goeien aard’. Ook als ze zorg nodig hebben. Sommigen wonen daarvoor bij Annenborch aan de Hoef 100 in Rosmalen. Anderen ontvangen zorg in de wijk. Dat gebeurt ook met de nieuwe bewoners van dit nieuwe seniorengebouw: zij wonen helemaal zelfstandig en huren hun appartement van JOOST. Voor zorg kunnen ze rekenen op ons.”

Sociale ondersteuning

Wijkverpleegkundige Nicole Das vertelt dat die zorg bestaat uit bijvoorbeeld hulp bij medicijngebruik of bij het douchen. “Daar zijn we als thuiszorgteam ook voor opgeleid. Maar we doen méér. Zo stimuleren we ook dat buren naar elkaar omkijken. Sociale ondersteuning noemen we dat. Het is immers heel erg fijn als een buurvrouw af en toe een praatje komt maken. Of wanneer een buurman je komt feliciteren als je jarig bent. Of een boodschap voor je doet als je zelf niet fit bent. Het omkijken naar elkaar, het zorgen voor elkaar. We zullen deze aspecten steeds vaker terugzien als onderdeel van een woonomgeving voor ouderen. Dit noemen wij streven naar een ‘goede buur’.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Op de foto Teammanager Zorg Marja Theelen (links op de foto) en wijkverpleegkundige Nicole Das.

In een vroeg stadium

Bij het seniorengebouw aan de Raadhuisstraat gaf de samenwerking met JOOST die sociale ondersteuning een extra impuls. Marja: “Onze directeur-bestuurder, Janneke Pander, heeft met JOOST al heel vroeg afspraken gemaakt over hoe we dat samen vorm konden geven. Dat leidde ertoe dat er in het gebouw veel algemene ruimten zijn. Best bijzonder, want JOOST zou die vierkante meters ook kunnen gebruiken voor ‘wonen’. Maar dat gebeurde hier dus niet. Reden: we vinden beide dat fijn wonen óók gaat over ontmoeting. En over het stimuleren van sociale contacten." Ze is ook erg blij dat JOOST en Seniorenvereniging HEVO elkaar vonden. “Daardoor kan HEVO in dit woongebouw ook activiteiten organiseren. Zo hoeven de mensen de deur niet uit om iets gezelligs of actiefs te ondernemen.”

Zelfstandig blijven wonen

"De nieuwe bewoners komen allemaal uit Rosmalen. Of hebben daar een heel sterke band mee”, aldus Nicole. “Sommigen komen zelfs uit de wijk ertegenover. Die blijven dus gewoon in hun vertrouwde buurt wonen.” Met elke bewoner hebben Marja en Nicole persoonlijke gesprekken gevoerd. “We wilden een idee hebben van de zorg die nodig is. Nu al of op termijn. Omdat we dit nu beter kunnen inschatten, is de kans groot dat ze op hun nieuwe stekje nog vele jaren kunnen blijven wonen. Lekker thuis en helemaal zelfstandig, want dat is het fijnst. Met zorgondersteuning bij de hand en fijne buren in de buurt.”

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine voorjaar 2023.