Start nieuwbouw woonzorgappartementen Rosmalen

Woensdag 8 september 2021 was de feestelijke bouwstart van de 37 woonzorgappartementen aan de Seringenstraat in Rosmalen. Dit gebouw komt op de plek van de voormalige basisschool ‘t Ven. Ook de oudste leerlingen van de school (groepen 7 en 8) werden bij de opening betrokken. Zij hebben op deze locatie nog op school gezeten. Bijzonder aan het nieuwe gebouw is dat deze straks wordt verwarmd met ijs. Een goede reden om vandaag ook te trakteren op ijs. Maar dat gebeurde pas na een spectaculaire show van Mad Science.

Eindelijk van start

Daarvoor vertelde Simon Passier, directeur van Hoedemakers: "We zijn al even bezig met de voorbereiding. Dus we zijn blij dat we nu eindelijk kunnen gaan starten. We zijn nog dringend op zoek naar goede bouwmensen. Dus die zijn nog welkom. Het wordt echt een prachtig project en ik wens het uitvoeringsteam dan ook veel succes. En we zien elkaar volgend najaar weer."
Wethouder Roy Geers van de gemeente 's-Hertogenbosch vroeg de kinderen hoeveel huizen er komend jaar nog moeten worden gebouwd. Eén van de kinderen gaf daarbij het juiste antwoord. Ruim 10.000. "Dus dat zijn er heel veel. Het is al enige tijd geleden dat jullie hier op school hebben gezeten. Dus de voorbereiding duurde even. Maar sinds JOOST in beeld is, gaat het snel. Dus daar ben ik heel blij mee."

Bijzonder duurzaam gebouw

Ook Rob Dekker, onze directeur-bestuurder, vertelde aan de kinderen trots te zijn op dit project. "We hebben dit voortvarend kunnen oppakken. Niet alleen samen met gemeente, maar ook met Anneborch en Hevo. En in gesprek met de buurtbewoners." Rob vertelde ook over het bijzonder duurzame karakter van dit woongebouw. "Onder het gebouw komt een bak van 15 bij 5 meter, een soort zwembad, met daarin een bak met ijs. Deze verwarmt de appartementen in de winter en koelt deze in de zomer. Verder komt er een grote opvangbak voor water en een sedemdak."

Met de ijscokar de wijk in

Nadat alle kinderen en andere genodigden op ijs waren getrakteerd, reed de ijscokar naar basisschool 't Ven waar de andere leerlingen van de school op een ijsje werden getrakteerd. Vervolgens reed de ijscokar de wijk in om omwonenden te trakteren en daarna fietste deze door richting de Hoef Annenborch om de ouderen daar te trakteren op een lekker ijsje. Annenborch levert straks de thuiszorg op locatie.

Hoedemakers aan de slag

De bouwploeg van Hoedemakers gaat nu hard aan de slag. Planning is om het gebouw najaar 2022 op te leveren. Ongeveer 3 tot 6 maanden daarvoor, worden deze aangeboden via WoonService Regionaal. Het ontwerp van het gebouw is van KdV Architecten. Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch is nauw bij de plannen betrokken.

Zelfstandig wonen gecombineerd met thuiszorg

Het complex wordt geen dependance van Annenborch maar biedt wel mogelijkheden op zorgvlak. Hierdoor zijn de appartementen uitermate geschikt voor mensen die het thuis niet meer alleen redden, maar de verbinding met de buurt niet willen verliezen.

Gemeenschappelijke woonkamer

Het gebouw bestaat uit drie woonlagen. De appartementen hebben twee slaapkamers en zijn circa 61m2 groot. Er komt ook een gemeenschappelijke woonkamer die multifunctioneel te gebruiken is. Op het terrein komen 30 parkeerplaatsen. Daarnaast komen er 15 extra parkeerplaatsen aan de Kamperfoelistraat. Om het groene karakter van de wijk te behouden, blijven zo veel mogelijk bomen staan.

Appartementen worden verwarmd met ijs

De nieuwe appartementen worden verwarmd met ijs. Ook al klinkt dat onlogisch. Dit ijsbuffersysteem, genaamd het IJs van Columbus, gebruikt de energie die vrijkomt bij de overgang van water naar ijs en de warmte van de zon voor het verwarmen van de woning en het tapwater. Hier komen dus geen fossiele brandstoffen bij kijken. Wij investeren graag in dit soort innovaties. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar ook omdat het een positief effect heeft op de energierekening van onze huurders. De grootste stijging in woonlasten zit de komende jaren in de energierekening. Met dit systeem blijft de energierekening van huurders stabiel.