Toon en Marij verhuizen met de 65plus-verhuisregeling

Toon en Marij van Kruisbergen verhuizen naar een nieuw woonzorgappartement aan de Raadhuisstraat in Rosmalen met de 65plus-verhuisregeling.

Het interview vond begin van het jaar plaats.

Ze gaan van een eengezinswoning naar een nieuw woonzorgappartement aan de Raadhuisstraat in Rosmalen. De woonkamer van Toon en Marij van Kruisbergen (72 en 70) staat sinds kort vol met dozen.

Tijd om te verhuizen

Na 45 jaar met plezier in hun eengezinswoning in Rosmalen gewoond te hebben, vinden Toon en Marij het tijd om te verhuizen. “Dit huis is veel te groot voor ons”, zo vertelt Marij, “het heeft wel vier slaapkamers. En dan nog die grote zolder.” Ook de gezondheid van Marij gaf stof tot nadenken. “Ik heb vaak een longontsteking, dus de lucht moet goed gereinigd worden. Een nieuwbouwwoning zou daarin veel voor mij kunnen betekenen. Maar toen we de verhalen over de woningmarkt hoorden, zakte de moed ons in de schoenen. We dachten nog wel vijf jaar te moeten wachten. Maar toen vertelde onze dochter ons over de 65plus-verhuisregeling.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Met voorrang via de 65plus-verhuisregeling

Met de 65plus-verhuisregeling kregen Toon en Marij twee jaar voorrang op het woningaanbod. En laat JOOST nu net bezig zijn met een nieuwbouwproject dat precies bij hen past. “Aan het eind van de straat waren ze woonzorgappartementen aan het bouwen. Als we daarvoor geselecteerd zouden worden, bleven we in dezelfde buurt. Fijn, want de kinderen zijn hier opgegroeid en de buurtbewoners zijn altijd in voor een praatje”, aldus Toon. Het stel meldde zich in de zomer aan en werd uitgekozen. “In maart krijgen we de sleutel”, vertelt Marij enthousiast.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Verhuiscoach ontlast

Die vijf jaar wachten werd voor Toon en Marij maar een paar maanden. Daarom zijn de twee nu druk met inpakken. Kleiner wonen betekent namelijk kritisch kijken naar wat wel en niet mee gaat. Zo staat de schuur volgens Toon nog vol met ‘rotzooi’ en zijn sommige meubels te groot voor het nieuwe thuis. Toon en Marij hebben dus de handen vol en daarom komt de verhuiscoach van JOOST, die zij via de 65plus-verhuisregeling konden aanvragen, meer dan geroepen.

De verhuiscoach geeft advies over de verhuizing en ontlast het stel met alle administratieve zaken die erbij komen kijken. Of Toon en Marij dankzij de regeling in aanmerking komen voor een tegemoetkoming op de huurprijs, moeten zij nog afwachten. “Dat zou wel mooi meegenomen zijn”, lacht Toon.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Nieuwe woning even wennen

Het nieuwe thuis zal even wennen zijn, maar dat maakt het verheugen er niet minder op. “Er is een ontmoetingsruimte waar HEVO activiteiten organiseert. Het lijkt me leuk om met medebewoners te knutselen of te bloemschikken”, zegt Marij vrolijk. Ook Toon is er klaar voor. “Het appartement is gelijkvloers en we zitten dicht bij de in- en uitgang van het woongebouw. Gezien onze gezondheid vind ik het een fijn idee dat we zo binnen zijn. Hier zie ik ons wel oud worden.”

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine voorjaar 2023.